Independència

JOSEP LLUÍS FELIPE i cuyàs. bescanó.

Suïssa té, com Catalunya, uns 6 milions d'habitants i uns 40.000 quilòmetres quadrats. Si Suïssa és independent (i a més és el segon país més ric del món), per què no ho ha de ser Catalunya si, a sobre, el nostre país no està a dalt de les muntanyes, té sortida al mar i està molt més ben comunicat amb la resta del món?

Catalunya, tot i gaudir de gran quantitat de terra fèrtil, no produeix recursos naturals... però Espanya tampoc. Per tant, la hipotètica independència no portaria cap pèrdua en aquest sentit.

L'any 1946 hi havia 74 països al món mentre que el 1995 ja n'hi havia 192. És a dir, si hi ha alguna tendència al món no és la de la reducció en el nombre de països sinó exactament al contrari.

Per obtenir la independència, cal una guerra i això seria molt més costós que qualsevol benefici, diuen alguns... No és cert és que l'única manera d'aconseguir-ho sigui aquesta. En els últims anys hi ha hagut una pila d'exemples de països com Txèquia, Eslovàquia, Estònia, Letònia, Lituània i molts altres que han assolit la independència de manera pacífica.

Sabem que Catalunya va tenir el primer Parlament del món, abans que Anglaterra. Ja ens ho va recordar Pau Casals. El que també sabem és com ho ha fet i com ho està fent el govern espanyol. I la veritat és que aquí les cartes no estan a favor dels espanyols.

El conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha dit, fa poc, que la independència de Catalunya és "perfectament viable" des del punt de vista econòmic. Ens ha recordat que al món hi ha fins a 95 països més petits que Catalunya i "no passa res".

Un altre argument és més romàntic... per tots els nostres herois que han mort i lluitat per Catalunya i per tots els poetes que l'han lloada. Els hi devem.

No esteu cansats d'ensurts, de decrets i de sentències injustes contra la nostra llengua? Recordem que la llengua és la gent que la parla, és a dir, nosaltres.

15.400 milions d'euros per a

finalitats militars

Salvador Jover. Garrigoles-Les Olives.

Més de 42 milions d'euros diaris, o els sous de membres de consells d'administració d'empreses com Endesa (Aznar, David Madí, el de CiU), REE (promotora de la MAT), bancs, caixes, autopistes, etc. et fan posar la pell de gallina. Entreu als seus webs i mireu els noms de les persones que hi són i els sous que cobren. Com es pot parlar de crisi i aquesta gent tenir aquests guanys, i d'una sola empresa, per què la majoria estan en diverses? Voleu seguir col·laborant amb aquesta gent?

Més que mai cal anar a l'essència de la democràcia. La ciutadania ho diu clarament al carrer. Així no anem bé. Ens farem mal.

I la paradoxa és que es formen persones molt ben preparades en camps molt limitats del saber. Surten ben formats, amb moltes idees de la seva especialitat, però no es forma per tenir un criteri global, amb un codi de conducta moral, ètic i social. No es vol que la gent pensi per si mateixa.

Es vol que s'estigui preparat per ocupar el lloc pertinent de la democràcia que ens imposa el món econòmic -amb la dictocràcia pertinent dels partits i sindicats-. Opinió única i comuna. No es vol que surti una cultura de la discrepància, amb visió crítica, amb coneixements amplis, més allunyats del seu món laboral.

Per això, ara, amb l'excusa de la crisi tot s'hi val. Retallades en sanitat, educació, biblioteques, ajudes socials, etc. El que més necessita el poble, ho treuen, per privatitzar-ho. I ho fan retallant sous a treballadors amb nòmina; no als evasors fiscals i especuladors borsaris. I ja no parlem de la fam al món...

Fins que la societat no presenti denúncies als jutjats, escrigui cartes als diaris, surti al carrer i defensi el que és seu, no anirem bé. No es pot deixar tot als partits i sindicats. Cal una democràcia popular. Comencem a fer objecció fiscal, a retirar diners de caixes i bancs, a no donar res a empreses col·laboradores amb armament, a votar en blanc en eleccions, etc. Podem fer molta cosa. Fem-ho!

Confirmat, Antoni Solà és Déu,

o això es creu

JOSEP RUIZ GARCIA. SANTA COLOMA DE FARNERS.

Al ple del passat dia 12 de setembre vaig tenir la certesa que el que dic és la veritat, tota la veritat i res més que la veritat. Ell (Déu), assegut al centre de la taula de la sala de plens, va anatematitzar, excomunicar i condemnar als inferns un miserable ciutadà que ha gosat qüestionar la seva tasca com a alcalde i posat al descobert els seus tripijocs, que no són pocs, al front de l'Ajuntament. L'única veritat és la del Sr. Solà , alcalde de Santa Coloma per la gràcia de Déu (l'altre) i els tripijocs del Socialistes i ERC. Pobre desgraciat! Encara va tenir sort que li va perdonar la vida.

Deu ser que Déu (l'altre) és infinitament generós i el va il·luminar al darrer instant.

Jo em pregunto com pot haver-hi un ciutadà que gosi criticar de forma tan barroera la gestió d'un home ungit amb totes les gràcies divines i humanes?

Un ciutadà així, no es mereix el fred i les tenebres? Ben fet, Déu Solà, a veure si aquest càstig exemplar serveix perquè la ciutadania aprengui d'una vegada que la paraula d'Antoni Solà és paraula de Déu. Que aprenguin dels dos bufons que li fan costat i li troben totes les gràcies, el del PSC que dóna estabilitat al Govern i l'altre d'ERC fent una oposició la mar de constructiva pel que pugui passar.

Només així tot anirà sobre rodes a l'Ajuntament del Sr. Antoni Solà.

Prenem nota súbdits de Santa Coloma! Déu (Antoni Solà) és gran i mai erra!

El català, una veritat tan gran com la Sagrada Família

MARIANO SÁNCHEZ GONZÁLEZ. tossa de mar.

Fa uns dies el president Mas va dir a RAC-1 sobre la qüestió lingüística que per què a França no s'oposa ningú amb la seva llengua. O a Alemanya, a Bèlgica o a Holanda. Cap problema. A Catalunya sempre ens toquen els nassos. Tinc la sort de parlar francès, però m'agradaria parlar l'anglès i l'alemany.

Quan jo tenia sis anys a l'escola no ensenyaven el català. Quan en tenia 23 no es podia parlar. Per la situació política del moment. Ara hi ha problemes a les escoles. Jo sempre he pensat que parlar diverses llengües era bo. Encara que no estic d'acord amb el president Mas en altres qüestions, aquí té tota la raó quan diu que mantindrà la immersió lingüística passi el que passi.