Fer complir la normativa vigent no és desproporcionat

Joquim Belenguer. Comissari de la Regió Policial de Girona

Creiem del tot necessari donar resposta a la notícia que es va publicar al Diari de Girona el dia 29 de setembre, titulada "Les 150 plantes de marihuana trobades a Lloret eren d'una associació terapèutica", ja que del seu contingut es pot arribar a extreure alguna conclusió errònia de la tasca policial que van dur a terme els Mossos d'Esquadra de la comissaria de Blanes encarregats d'aquest cas.

En primer lloc, cal que tothom sàpiga que els Mossos d'Esquadra, com a agents de l'autoritat han de vetllar en tot moment pel compliment de la normativa establerta. És a dir, en el cas que ens ocupa, en el qual es van detenir tres persones com a presumptes autores d'un delicte contra la salut pública en el seu vessant de cultiu i elaboració per a posterior venda de marihuana, si els agents van observar des del carrer una plantació d'aquest tipus de plantes, estaven obligats a investigar els fets i esbrinar-ne la seva titularitat, ja que estar en possessió de substàncies estupefaents està totalment prohibit per l'actual ordenament jurídic.

En segon lloc, també és necessari explicar que els Mossos accedeixen al domicili per tal de comprovar els fets per ordre de l'autoritat judicial, que mana a la policia realitzar les comprovacions pertinents per tal de saber si realment s'està contravenint la llei. Quan els investigadors fan l'entrada al lloc, hi troben unes 150 plantes de marihuana, diferentes bosses perfectament tancades, etiquetades i algunes d'elles amb el preu. És evidentment comprensible que davant els fets observats els agents detinguessin els ocupants dels pis, ja que segons el capítol III del codi penal referents als delictes contra la salut pública, aquesta conducta és del tot il·legal.

En tercer lloc, després de la detenció dels membres de l'associació, aquests es van manifestar davant la comissaria del Mossos d'Esquadra de Blanes per expressar la seva disconformitat amb les detencions, lloc en el qual el seu "president" va manifestar que les plantes eren seves. Davant el fet d'admetre ser el titular de la droga, es va haver de detenir l'home tal i com estableix la llei.

No hi ha cap esdeveniment extraordinari ni desproporcionat en aquesta actuació policial. Simplement els Mossos d'Esquadra el que fem és donar compliment a les ordres judicials i a la llei per evitar el cultiu i el tràfic de drogues. Aquesta "associació" no disposa de cap permís per cultivar i elaborar ?marihuana, per tant, quan aquests tipus de grups estiguin regularitzats i autoritzats per tal de poder realitzar els actes de cultiu, distribució i venda de la marihuana i l'ordenament jurídic espanyol hagi canviat el seu contingut, les actuacions de la Policia de Catalunya continuaran essent dins el marc que la llei ens marca, tal i com ho fem ara.

Així es fan les coses al Girona FC

Josep Maria Ballester Blanch. (Girona)

El meu fill petit, en Sergi, l'any passat va voler jugar amb el Girona FC. No ens van demanar res. Acabada la temporada en qüestió, se'ns convoca a una reunió per dir-nos que en Sergi continua al club i és jugador del Girona FC a tots els efectes. El dia 23 d'agost d'enguany comencen a entrenar i al cap de dues setmanes, el fan fora a ell i tres companys més, ja que hi havia excessius jugadors i aquests quatre estaven per sota del nivell mig. Els dos representants del club que van fer la feina bruta ens van demanar disculpes dient entre altres coses, que eren conscients que allò era una "putada". Jo no vull entrar en consideracions tècniques per dues raons: Primera perquè no tinc els suficients coneixements i segona, perquè al tractar-se del meu fill, probablement no seria prou objectiu.

Tot i així, és un fet incontestable que el nivell era el mateix ara que a finals del mes de juny, que és quan es comprometen a què continuï al club. Però la història no s'acaba aquí, el dia sis de setembre, rebem una trucada del club amb què ens informen que a la reunió de la Junta Directiva de dilluns al vespre, varen prendre la decisió que els nens continuessin. Tot i que el mal ja estava fet, agraïm la rectificació, sens dubte és important, però més important seria que això servís perquè aquets fets no es tornin a repetir en un futur. La nostre decisió va ésser no acceptar la nova integració d'en Sergi al club, ja que si no té prou nivell esportiu, entenem que el club tampoc té el nivell ètic i moral necessari. No l'hi poden ensenyar res. Hem enviat una carta al President del Girona FC, posant-lo al corrent del que nosaltres considerem que és enganyar, manipular i jugar amb la il·lusió d'uns nens de 9/10 anys. No hem rebut resposta.

Un nou curs

Roser Juncà i Llurba. (Banyoles)

En arribar l'inici del nou curs, al mes de setembre, sembla que una mena de febre s'apoderi d'infants, adolescents, joves i sobretot dels pares respectius. La causa és que s'han acabat les vacances i que qui més qui menys ha d'anar a l'escola. I tot són llibretes, blocs, llapis, bolígrafs, gomes, pintures... de la més variada classe i color, acompanyat tot per la il·lusió del retrobament dels companys i amics. Entre tanta quantitat de coses potser aniria bé recordar que la instrucció és dels mestres de l'Escola, però l'Educació és dels pares, la família. Hi ha pares que amb el seu afany desmesurat de col·laborar amb els docents, envaeixen el terreny pròpiament escolar, potser oblidant una mica que és a ells a qui toca vetllar per no sobreprotegir tant els seus fills, per educar-los per l'esforç, per l'autonomia personal, per la feina ben feta, reconeixent els errors, les equivocacions, la paciència per anar superant les dificultats contratemps etc., i així poder fer un bon treball d'equip amb el mestres amb una actitud de plena responsabilitat, encaminant-los a una vida de total realització. L'ideal és una col·laboració harmònica i justa entre pares i mestres, a fi que l'ensenyament sigui equilibrat, progressiu des dels dos camps: Família i Escola, i així els alumnes puguin esdevenir persones de gran qualitat humana de les generacions futures.

La Fira Medieval

Susanna Cassà Gómez. (Lloret de Mar)

Com cada any, Lloret de Mar també celebrarà aquest novembre la Fira Medieval. Aquesta fira ens transporta a una època en la qual el pa encara es feia a la llenya, amb una massa treballada sese presses i lliure de conservants i altres mandangues. A mesura que avancem pels carrers podem observar demostracions d'antics oficis, a més de poder degustar diversos plats, dolços i salats, i gaudir dels productes artesanals de les paradetes. Aquesta part és la millor comparada amb la presència de burros que obli?guen a passejar nens petits i no tan petits i que passen la nit lligats a una barana al ras; o que tenen rapinyaires lligats per les potes i expo?sats com si fossin trofeus; o animals de granja, incloent cabrits, en estables minúsculs també dormint al ras. Personalment, crec que seria molt més útil treure més profit de les demostracions d'antics oficis, de les paradetes i del menjar que no pas d'uns animals que serveixen de floreres per al nostre gaudi.