El Portaldog.com, que cita estudis de la Facultat de Veterinària de la Universitat de Buenos Aires, afirma que en aquella metròpoli austral els prop de 400.000 gossos que hi viuen caguen, al carrer, 68 tones de merda al dia. Extrapolant dades, ens surt que a Salt, poble gran, els 1.894 gossos censats que s'hi passegen obsequien els veïns amb 337,28 quilos d'excrements diaris.

Com passa al bressol del tango, a Salt, la majoria dels propietaris de cànids demostren ser força porcs, perquè es neguen a recollir les tifes que les seves mascotes entranyables alliberen al terra. Places, voreres, parcs infantils, soques d'arbre i altres racons són el territori comanx d'aquestes bèsties que (ah!) mai no mosseguen, ni borden, ni molesten ningú. Fins que ho fan.

Amb més fe que altra cosa, ara, l'Ajuntament saltenc amenaça amb multes de fins a 1.500 euros als indesitjables que no recullin les caques animals. Una decisió que lamentablement no serà lloable fins que sigui efectiva i que planteja molts dubtes, perquè l'ordenança ja fa anys que obliga "a recollir i retirar els excrements de l'animal immediatament". Ha!

Els amics dels animals no han parat fins que han aconseguit l'abolició dels "toros". Se'ls felicita, fills. Ara, un suggeriment modest: seria encomiable que, a banda de preocupar-se dels drets de bèsties i bestioles s'ocupessin, de tant en tant, dels deures tot impulsant, per exemple, campanyes a favor de carrers nets de merda de gos, o organitzant batudes solidàries de recollida massiva de fems.

Fins llavors, a Salt com a mínim ens queda el consol de pensar que potser un dia algun amo de gos desaprensiu haurà de pagar 1.500 cuques per les tifes del seu pitbull. A veure si, com a mínim, s'ho fa al damunt i, a diferència del gos, no embruta.