Quin és el problema dels grecs? El problema de Grècia és que hi havia un govern conservador que va generar un deute públic descomunal. A més, aquest govern de dretes va ordir un pla per amagar el deute. Ho va fer amb el suport de Goldman Sachs i Standard and Poor's, així van aconseguir amagar fraudulentament la seva situació a la Comissió Europea, que havia posat uns condicionants molt estrictes als països per entrar a l'euro.

Resulta que hi va haver eleccions i no van guanyar els de dretes sinó els socialistes i, és clar, es va descobrir el femer. El problema va ser que el senyor (per dir alguna cosa) Mario Draghi (que era vicepresident de Goldman Sachs), en comptes de detenir-lo i empresonar-lo per frau a gran escala, l'han premiat amb el Banc Central Europeu. El problema és que no pot ser que el nou govern socialista ho hagués denunciat i han anat a fer-lo caure. Creieu sincerament que a Espanya tot el que passa és que Zapatero és llusc?

L'Estat grec tenia un gran deute públic, cert, però potser haurien pogut tornar-lo amb un interès del 3% anual. Però es pot tornar un préstec al 10% o al 20%? Siguem seriosos. Han hagut de reduir les pensions als grecs i s'han hagut de vendre les illes, el problema real és que els "mercats" obliguin el govern grec a destruir l'estat. Primer faran de depredadors, per després ensorrar-ho tot. Ja deia aquell que el capitalisme té al seu interior l'arma de la seva pròpia autodestrucció.

No ens enganyem, tot el que està passant a Grècia és de jutjat de guàrdia, no hi ha res que tingui lògica, que respiri una mica de ciència econòmica. Tot plegat fa una flaire de fonamentalisme de mercat. El mateix fonamentalisme que va portar al "corralito" a l'Argentina, una cosa que té més a veure amb la irracionalitat del possès que amb un ajustament econòmic, tal com va explicar fa anys el conegut extremista radical i premi Nobel d'economia Joseph Stiglitz.

Ara resulta que el problema és que el govern grec hagi decidit fer un referèndum. S'ensorra la borsa! S'encabriten els jerarques de la UE! S'irriten els mercats! Quina poca vergonya! Consultar el poble! On s'és vist que la gent opini! Que la gent voti! Han corregut rumors de cop d'estat, sembla talment que les idees més bèsties dels neoliberals inicials de l'Escola de Chicago tornen. Es teoritzava fa trenta anys que calia fer reformes econòmiques que cap govern democràtic aguantaria i per aquesta raó calia crear dictadures. Així van sortir el cop d'estat de Xile, Argentina, etc. Recordeu?

El PIB grec és irrisori comparat amb el PIB europeu, estan enganyant a tothom i estan engegant a fer punyetes Europa. Algú aturarà aquesta baconada? Tots som grecs en potència.