El passat dijous 17 de novembre es va celebrar el Dia Mundial de la Filosofia, i com s'ha fet els últims cinc anys, els professors de filosofia dels instituts d'ensenyament secundari i els seus alumnes van participar en la V Mostra de fotofilosofia que "està vinculada als actes que la Unesco coordina arreu del món amb motiu del Dia de la Filosofia". "Qui s'inventa una pregunta comença a filosofar". Aquesta activitat està organitzada per AD HOC, Creaif (Centre de Recursos per a l'Ensenyament, Aprenentatge i Innovació de la filosofia), Filolist, la Societat Catalana de Filosofia (SCF), amb la col·laboració de la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona i el CRP de Sant Cugat del Vallès.

La fotofilosofia consisteix en la participació dels alumnes en una mostra fotogràfica que ha d'anar acompanyada d'una pregunta que impliqui un plantejament filosòfic per fer-nos reflexionar sobre el món que ens envolta. Aquest any hi han participat 52 centres comptant-hi els de Catalunya, les Illes, Catalunya Nord i València. Pel que fa a les comarques gironines, n'hi han participat cinc: l'INS Illa de Rodes (Roses), l'INS Sant Elm (Sant Feliu de Guíxols), l'INS La Jonquera, l'INS Baix Empordà (Palafrugell) i l'INS Cassà de la Selva.

L'acte va tenir lloc la tarda del passat dimecres 16 de novembre a la Sala Gran de la Facultat de Filosofia de la UB, on es van lliurar els diplomes als guanyadors i guanyadores d'enguany. Amb la sala plena a vessar, vaig gaudir de l'acte públic de reivindicació del valor de la filosofia en uns moments especialment difícils i caòtics en el nostre país i en d'altres, de gran desencís i desconfiança en les institucions polítiques que han donat lloc al moviment dels "indignats" arreu del món.

Mentre pensava en la importància d'actes com aquest, de sobte ens vam submergir totalment dins les nombroses preguntes que molts dels nostres adolescents plantegen tenint en compte la societat en què els ha tocat de viure: "Si no tens llibertat interior, quina altra llibertat esperes tenir? La vida és una cursa? Som titelles del destí o realment decidim? Per què ens adonem del que teníem quan ho hem perdut? Som al nostre lloc? Dins el laberint de la vida, cal trobar el nostre camí? Vivim per pensar o pensem per viure? Per què volem saber d'on venim si no sabem on anem? Tots tenim un preu? Som esclaus de les nostres paraules? On es troben els nostres límits? Realment som com aparentem ser? Per què sempre han de manar els mateixos? Tot el que és bell és art? Una sola persona pot obrir tot un sentiment? Quin sentit té preguntar-se el sentit de les coses? Existeix realment la plena felicitat? De veritat estem avançant? Pot la filosofia canviar la nostra vida?"... I molts més plantejaments filosòfics que van omplir la sala enmig del silenci dels assistents.

Pot la filosofia canviar la nostra vida? La resposta és evident si tenim en compte el missatge de la directora general de la Unesco, Irina Bokova, amb motiu del Dia Mundial de la Filosofia d'aquest 17 de novembre de 2011: "La filosofia, l'exercici del pensament crític i la llibertat d'expressió són elements fonamentals en la cerca col·lectiva de respostes duradores als reptes de la pau i el desenvolupament". (...) "La filosofia és una font inesgotable de renovació dels idearis i les societats". (...) "La pràctica de la filosofia és una dinàmica que beneficia tota la societat. Ajuda a establir ponts entre els pobles i les cultures i reforça l'exigència d'una educació de qualitat per a tothom".