Alguns hotels amb arrels molt gironines van començar sent una fonda amb allotjament. Però tenim també l'oferta un xic sorprenent d'uns hotels francesos que van obrir-se al públic el juliol del 2009, coincidint amb l'arribada del Tour a la ciutat de Girona. Pertanyen a la cadena ACCOR, i estan situats a prop de la Plaça de la Vila de Perpinyà, que és la rotonda abans d'arribar a l'Hospital Trueta, venint de Sarrià. Curiosament els hotels Ibis i Etap es troben ubicats en un carrer molt tranquil perquè no ve ni porta enlloc. És paral·lel a l'avinguda Josep Tarradellas, on hi ha l'única entrada i sortida del carrer Francesc Ferrer.

El cas és que poden allotjar fins a unes 450 persones en habitacions per a dues i tres persones; una mica més de la meitat a l'Ibis, ja que l'Etap té menys habitacions. D'aquests hotels n'hi ha més de 350 a França, se'n poden trobar a tot el món, i com veuen, fins i tot una mica allunyats del centre de la ciutat; és per aquest motiu que disposen d'un minibús per acompanyar els clients allà on calgui. La màxima ocupació és sobretot a l'estiu, amb turistes d'arreu d'Europa, però aquesta clientela canvia en temporada baixa, quan acullen un alt percentatge de professionals qualificats que vénen a treballar a les comarques gironines per una temporada o simplement turistes que hi passen alguns dies. Els dos establiments ofereixen bona qualitat a baix preu, però el jovent té una clara preferència per l'Etap, que recull una clientela més dinàmica.

A l'hotel no disposen de restaurant tot l'any, però sí que als clients els és possible obtenir menjar ràpid (per exemple, pizzes i entrepans calents) les 24 hores del dia, amb postres i tota mena de begudes. De fet, el servei de restaurant només és obert per sopar-hi els mesos d'estiu, o per celebrar-hi algun esdeveniment: casament, aniversari, una trobada d'amics, etc. Hi ha aparcament al jardí, i un garatge cobert per a 100 vehicles; aparcar-hi només costa cinc euros les 24 hores.

La qualitat de l'Ibis i de l'Etap és molt adient per dormir-hi bé, el mobililari és funcional i modern, i les habitacions ben insonoritzades.

Els seus propietaris -que no viuen aquí- són unes persones molt actives, interessades en integrar-se a la ciutat. Els donarem un exemple concret: l'hotel Ibis va participar a la "56a exposició de flors" el mes de maig d'enguany i els fou atorgat un premi. El corresponent diploma l'exhibeixen orgullosament al vestíbul de l'hotel. Per això, encara que parlen català els diem: Moltes felicitats, "messieurs".