La política d'ara a Catalunya s'escriu amb R. Em refereixo a l'acció política del Govern i de l'oposició. Del Govern, coneixem la R de les Retallades. Del principal partit de l'oposició, el PSC, després del seu congrés, ja tenim clara la R de la seva Resistència a qualsevol canvi polític de debò.

Malgrat que aquesta és la Realitat actual al nostre país, crec que això també succeeix en altres països europeus, sobretot en aquells on hi ha partits que han accedit fa poc al govern i d'altres que, de forma esperada, han tornat a l'oposició. Aquesta política de la R és la manera com els partits, els uns al govern i els altres a l'oposició, plantegen afrontar la crisi, esperant que arribin millors i nous temps. Podríem dir que aquests comportaments i apostes polítiques són les de la Reacció.

Des del govern, per la Responsabilitat de donar Resposta immediata als problemes que ens afecten en unes circumstàncies marcades per les greus dificultats econòmiques, el bloqueig negociador del govern de l'Estat, el context europeu de manca de consensos i la necessitat de generar confiança als mercats internacionals. Per tirar endavant en aquest context, el president Mas ens demana Reinventar-nos: aconseguir més amb menys diners. No dubto que es pugui fer, tenint en compte d'on venim i com s'ha gastat en el passat. Però ho veig francament difícil quan, en molts casos, no se sap com fer-ho, i, per tant, cal formació, i en d'altres, hem perdut el costum i costarà temps Recuperar-lo.

I mentrestant tenim el principal partit de l'oposició tornant-se a muntar. Seguint la premsa d'aquests darrers mesos i setmanes, semblava que el PSC es Reformularia lluny de les pressions de no ser al govern -no només de la Generalitat, sinó també de les ciutats i pobles de Catalunya- i que aconseguiria fer net en tots els sentits, iniciant un camí per a l'elaboració d'una nova estratègia del socialisme a Catalunya. Els continus mals resultats i el xup-xup intern en el partit així ho aconsellaven.

Per contra, Res de Res i, fins i tot, en la composició de la nova Comissió executiva del PSC la Representació de socialistes gironins és baixa i es parla que canviaran l'actual portaveu al Parlament.

Amb aquest congrés, en comptes d'aconseguir il·lusionar els propis militants i iniciar un projecte de futur amb cares i formules polítiques noves, el PSC ha decidit Recuperar antigues pràctiques -el lideratge recau en polítics municipals de l'àrea metropolitana de Barcelona i diputats per aquesta demarcació: Terrassa, Cornellà de Llobregat, l'Hospitalet del Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Granollers, Sabadell, etc.-, i en persones aferrades al poder -en José Zaragoza podria formar part de l'executiva del PSC com a PSOE.

En síntesi, el PSC ha optat pel camí de la Resistència, Repetint les mateixes velles i antigues formules que van fer que aquest partit passés vint-i-tres anys a l'oposició.