Tothom educa, s'educa tothom" és el lema que han elegit els impulsors de la Fundació Josep Pallach per resumir-ne els objectius. Amb la intenció de contribuir a complementar les accions educatives que porten a terme les diferents administracions i institucions, un grup de professionals amb experiència en els sectors de l'educació i la intervenció social han impulsat aquesta entitat que neix amb la voluntat de fer de complement als diferents actors implicats en l'ensenyament i procurar que s'aconsegueixi una unió d'esforços. Un objectiu agosarat i interessant, però que es preveu complicat, perquè al marge d'arribar en uns moments convulsos per al sector educatiu català per culpa de les retallades, persegueix aquell ideal de la política educativa que encara no s'ha fet realitat al nostre país: que hi hagi uns criteris ferms i consolidats en la definició dels quals hi tinguin un paper determinant els experts en la matèria, i que no estiguin sotmesos als vaivens derivats dels canvis de color polític dels governs de torn.

La Fundacio té un Patronat integrat per representants de l'Ajuntament de Palafrugell, dels Consells comarcals de l'Alt i el Baix Empordà, de la Universitat de Girona, i sis membres a títol personal (Josep M. Soler, Marissa Grassot, Marià Júdez, Josep Bofill, Frederic Suñer i Lluís Medir). La denominació de l'entitat suposa d'entrada tota una declaració d'intencions, perquè homenatja el polític i pedagog figuerenc Josep Pallach, que va haver de viure molts i molts anys a l'exili, i que després del seu retorn a Catalunya, el 1970, va ser (entre d'altres) un dels pioners en la formació de mestres i professors a les comarques de Girona i en altres indrets de Catalunya. "Exemplificava la forma global i compromesa d'entendre les coses que volem que ens identifiqui", han afirmat responsables de l'entitat a l'hora d'explicar la denominació.

Formació, programes, estudis i recerques i difusió seran els àmbits d'actuació d'una entitat que pot contribuir a aportar llum en l'imprescindible debat, rigorós i apartidista, sobre el futur de l'educació a Catalunya.