Amb motiu de la diada patronal de la policia municipal de Girona, m'hi adhereixo tot remarcant les accions i serveis que presten a la ciutadania, des del compromís social i la responsabilitat ètica que la seva feina comporta. L'actuació ètica és bàsica i fonamental en qualsevol administració pública i organització social, i molt especialment entre els servidors públics. I el comportament ètic és especialment exigible a tots els que exercim alguna responsabilitat pública i als que ostenten alguna mena de poder en qualsevol esfera de la societat. En aquest sentit, tots els policies són funcionaris al servei de tots els ciutadans, i, pel servei que presten, tan sensible i tant a primera línia de contacte amb la ciutadania, han de tenir uns criteris i unes conviccions ètiques ben definits.

Els agents policials estan en contacte diari amb la part més problemàtica i conflictiva de la societat, tenen confiada la seguretat, i han de ser garantia del compliment de les normes i del respecte als drets col·lectius i individuals, en situacions no sempre tranquil·les, en defensa del bé co?mú. La policia representa per a la ciutadania el punt de referència més palpable del poder i l'autoritat, raó per la qual es converteix fàcilment en el blanc de crítiques no sempre justificades ni equànimes, però que s'han d'afrontar amb objectivitat i prudència, tot evitant desatendre amb lleugeresa les crítiques o les disconformitats amb determinades decisions o actuacions.

La policia disposa, en l'exercici de les seves funcions, com a autoritat que és, de la presumpció de veracitat. Però l'autoritat se l'ha de guanyar cada agent, dia a dia, obtenint la confiança de la ciutadania envers la seva feina. Si no és així, disposarà de poder, però no d'autoritat. I les seves funcions són primordialment per servir la societat, defensant els interessos generals, protegint les persones, especialment les més desvalgudes.

Una policia eficient, honesta i ètica és una garantia essencial i imprescindible per donar confiança i protecció a la ciutadania i mantenir una societat lliure i democràtica. I en aquest sentit és imprescindible mantenir una relació de complicitat amb la ciutadania per evitar que aquesta tingui la sensació que la policia té essencialment una funció repressiva i sancionadora. La mateixa Constitució, no per casualitat, diu, en primer lloc, que els cossos de seguretat tenen per missió protegir el lliure exercici dels drets i les llibertats.

No seria just desacreditar tot un col·lectiu per decisions puntuals o actuacions aïllades de persones concretes i determinades. En tot col·lectiu social solen haver-hi persones més responsables i ètiques i també d'altres que, amb comportaments inapropiats, que desmereixen i perjudiquen el col·lectiu al qual pertanyen, que s'han de corregir. I seria un greu error que, per una inacceptable defensa corporativista, no se sabés destriar entre el blat i la palla, perjudicant tot un col·lectiu per fets aïllats i personalitzables.

La ciutadania mereix una policia eficient, servicial, ètica, i la policia mereix el corresponent reconeixement i suport i escalf tant per part dels seus responsables com de la ciutadania, en la tasca tan sensible i necessària que presten a la societat. En aquest sentit faig meu el lema de la policia de Nova York "Cortesia, professionalitat i respecte", i el faig extensiu tant als policies respecte als ciutadans, com als ciutadans respecte a la policia.