El poble sobirà pot equivocar-se com un consell de premis Nobel o el més avançat dispositiu cibernètic. La intel·ligència artificial és un derivat de la natural (quan existeix). S'equivoca, a més, amb l'agreujant de fer-ho en grup. O no eren poble aquestes turbes que a Itàlia van cremar un assentament de gitanos només perquè a una noia se li va ocórrer dir que un d'ells l'havia violat? Després es va comprovar que la noia havia tingut una relliscada amb el seu xicot i temia, amb raó, que els seus pares integristes -integristes de l'himen- no li trobessin el virgo en perfecte estat de revista. La puresa -sigui el que sigui- no pot residir a les canonades ginecològiques, com si fos un bacteri o un fong, a veure si es nota que això és Europa.

Ara ens diuen els desfogats de les empreses de sondejos que la majoria de l'electorat està contra la congelació del salari mínim i la pujada dels impostos, però van votar Mariano Rajoy. Hi havia precedents: abans els semblava més fiable Rubalcaba, però van votar el sospitós. Sense comptar que Rubalcaba va dir, en campanya, que faria el que se suposa que havia d'haver fet quan estava en el govern. Es poden tenir idees contràries i mútuament excloents a la vegada i no estar boig? Antonio Machín diria que sí. Però és que a Rubalcaba el van votar poc, en el que es veu, a la fi, alguna cosa de coherència.

He llegit el que diuen Rubalcaba, Carme Chacón i fins l'alcalde de Toledo, Emiliano García Page, una jove promesa. A cap dels tres els he sentit formular alguna cosa semblant a una alternativa i el més pròxim al partit únic ja existeix: és el PP. I no és que un demani la revolució com en la seva boja joventut, però sí càstigs ?exemplaritzants a uns quants xoriços bancaris, immobiliaris i polítics, un programet (no es cansin) social i, el més difícil, una mica de llenceria casta per a les finances sense calces que tenen uns papes molt lleugers, no com la italiana del conte malvat que explicava al principi.