Passen anys i governs i canvien els colors polítics, però les inèrcies i actituds, un punt massa perverses, són les mateixes: Girona és guai, ?#enamora i #emociona, i Salt és el pati on tot hi cap, l'habitació dels mals endreços de la ciutat 10 de catedral imponent, pedres històriques i turistes de qualitat.

Ara resulta que a Girona no volen que els TGV que passaran de llarg a la petita urbs immortal circulin pel seu subsòl. Els volen fer passar per Salt, paral·lels als vuit carrils d'autopista. Sí, vuit!

Amb bon criteri, l'alcalde Torramadé ha dit que ni parlar-ne, que ja n'hi ha prou, de tanta tonteria. Girona va esgargamellar-se anys i panys per reclamar que el TAV esbudellés les entranyes de la capital de les coses bones. Doncs ja el tenen, i per molts anys.

Per a la gent de Salt serà fantàstic poder anar fins a la ciutat de les postals de l'Onyar, agafar-hi un tren altament veloç i plantar-se a Madrid o París en unes poques hores. Per a la gent de Salt serà perfecte no haver de conviure amb els tremolors de terra que puguin provocar els combois bala. Tampoc no hauran de suportar el tràfec de viatgers i turistes. Ni tampoc no els haurà tocat patir la tortura de les obres.

Per una vegada, per una sola, els maldecaps hauran estat gironins. Volien TAV, doncs ja el tindran. I haurien d'estar contents per tots els beneficis que aquesta infraestructura espanyola portarà al bressol de la bandera catalana més gran del món. Felicitats, veïns, perquè el TAV serà vostre. Però que sigui tot vostre. Tot, tot, tot vostre. A veure si d'una vegada trenquem inèrcies i actituds un punt perverses, que ja fa massa temps que el pati del costat us consent massa solidàriament els vostres "capritxets".