Espanya, aquest Estat que aixeca tantes passions en contra, sobretot, i a favor, en menys mesura, té setze il·lustres ciutadans que són mil milionaris de dòlars. Amancio Ortega, en Zaraman, és el més pornogràficament ric de tots, amb un patrimoni de 37.500 milions, segons el càlculs de la revista nord-americana Forbes. Perquè es facin una idea de la magnitud de la fortuna: si aquests calés els tingués el ministre Luis de Guindos a la caixa de l'economia nacional, aquest any pràcticament no caldria fer retallades dramàtiques al pressupost. L'objectiu de dèficit imposat per la Merkel estaria molt a prop.

Isaak Andic, de Mango, la marca de roba que anuncien en Piqué del Barça i la model anglesa Kate Moss, té 4.800 milions de bitllets verds a la seva butxaca immensa. És el segon home més fastigosament ric d'Espanya. Juan Roig, el de Mercadona, amb 4.700 milions, és el tercer; Rosalía Mera, la dona d'en Zaraman, la quarta, amb 4.500; Daniel Badenes Maté, de Glencore, multinacional de distribució de matèries primeres i metalls, el cinquè, amb 2.800 milions; Manel Jové, de la immobiliària Fadesa, té 2.600 milions i és el sisè més folrat; Alícia Koplowitz, de FCC, és la setena i en té 1.600, els mateixos que la seva germana Alícia i que en Florentino Pérez, el president de l'equip d'en Mourinho.

Enrique Dans, investigador de l'Economia i gurú d'Internet que escriu un bloc que és seguit per 152.000 lectors, ens explica que el patrimoni dels nostres Rockefellers, sumat, puja fins a 70.400 milions de dòlars, uns 55.000 milions d'euros. Doncs bé, resulta, diu Dans, que en la darrera declaració de patrimoni només 233 espanyols van reconèixer tenir més de 30 milions d'euros i, tots junts, van admetre posseir 16.300 milions. Com es menja, doncs, que en un país on 16 arximilionaris tenen 55.000 milions l'Estat només gravi amb impostos 16.300 milions? Els rics, sempre seran rics. I els rucs, rucs.