Quan el sector està capficat i amoïnat perquè no veu clar com anirà aquesta pròxima temporada, les autoritats turístiques no paren de facilitar-nos immillorables notícies sobre la vinguda de més turistes aquí i allà. Per exemple, del fantasmagòric projecte de l'Eurovegas, que com més lluny vagi millor perquè entenem que pot ser pitjor que tenir a prop una central nuclear. També ja més concret per als gironins, l'allau de passatgers de creuers que passaran unes poques hores als ports de Palamós i Roses aquest pròxim estiu. Xifres de milers i milers de viatgers, dels quals només un reduït percentatge baixaran per banyar-se al Mediterrani, passejar-se per les poblacions esmentades o fer una excursió turística per arribar-se fins a veure el Dalí, la ciutat de Girona, etc.

No obstant, ja deuen saber que la majoria prendran el sol a coberta del creuer, es banyaran a la seva piscina habitual, i des del seu mirador privat es distrauran unes quantes hores contemplant la Costa Brava, l'entorn idíl·lic de les badies de Palamós i Roses amb les seves barques de pesca, els seus iots i tota mena d'embarcacions a motor amarrats als molls d'ambdós ports, i que donen una bona idea del nivell del turisme que estiueja en aquells indrets i també de la seva activitat pesquera.

A més de cridar "Vaixell a la vista !", É s'ha previst organitzar quelcom per treure un profit econòmic d'aquestes visites ràpides? Els convidaran a una passejada gui?ada per les zones comercials, per els qui vulguin comprar quelcom? Concretament en el cas de Roses els organitzaran una excursió -breu, perquè és molt a prop del port- al Castell de la Trinitat o visita cultural a la Ciutadella ? O bé, en ambues localitats, als turistes que baixin del creuer, se'ls oferiran uns tastets de productes locals, acompanyats d'unes degustacions i venda de vins de l'Empordà? Els dies que hi haurà un creuer al port, alguns restaurants oferiran un menú especial pels creueristes, ben atractiu, de cuina marinera o simplement catalana?

En aquests casos ja no cal traslladar-nos als seus països d'origen per ensenyar-los catàlegs de la Costa Brava o fotografies de la gastronomia, perquè ja poden assaborir-la personalment i de cap altra manera en podrien obtenir una millor idea de com és i de com podrien gaudir d'unes vacances aquí. Les atencions que se'ls tinguin poden convèncer els creueristes per tornar i fer-hi una estada molt més llarga, per aprofitar plenament tot el que només hauran vist en una petita mostra. Per això que ens preguntem, en l'aspecte promocional, aquestes curtes estades dels creuers en ports gironins s'aprofitaran degudament?