Tota la premsa del règim ha quedat compungida quan el dia del primer examen de la gran esperança blanca Mariano Rajoy l'han suspès contundentment. La prima de risc amunt, la borsa avall després de veure els pressupostos espanyols. L'espanyolisme mediàtic ho interpretava com un correctiu a l'Espanya autonòmica.

No anem bé. No és l'economia estúpids. És l'estupidesa, estúpids. Si jo fos un estalviador que tingués alguna decisió sobre les apostes del mercat per Espanya en fugiria cames ajudeu-me. Un partit que va basar el seu accés al Govern en l'atac al "despilfarro" socialista i en la incapacitat de donar l'alternativa a l'economia de la bombolla -per cert, generada en l'etapa Aznar- ha enviat un missatge demolidor als analistes ben informats.

Espanya, amb el seu Govern al capdavant, castiga els únics tractors que la poden fer sortir del fangar. Les partides més castigades en termes relatius, i en algun cas absoluts, són l'educació i la recerca els únics que poden generar un canvi de model econòmic. Aquests pressupostos són un retorn al segle XIX sarsuelero del "Que inventen ellos". I els territoris més castigats en inversió són els únics que tradicionalment han finançat l'Estat i han significat l'aportació de quasi la meitat dels resultats econòmics dels que es pot vantar Espanya: Catalunya, Balears i València.

I els observadors internacionals veuen com, a diferència d'Alemanya o de Portugal, aquí es continua amb la inversió en AVES que acaben en via morta. Continua amb la mínima disminució el pressupost del Ministeri de Defensa. Rajoy es nega a abaixar els sous dels seus funcionaris -cosa a la qual s'ha obligat Catalunya-. Però tampoc es planteja cap mesura de xoc estructural. Oi que estaran d'acord vostès que el que castiguen els mercats, i castigaria un govern democràtic i racional internacional, del comportament d'Espanya, és la seva obstinació malaltissa i estupidesa a preservar els privilegis de la casta funiconarial i oligàrquica que mana a Madrid en detriment del bé comú? Vostès apostarien un sol euro a un país que proclama: "Antes hundida, que desvertebrada"?