Els pets dels dinosaures herbívors, segons uns científics britànics, van causar l'escalfament del planeta fa uns 150 milions d'anys. Si Steven Spielberg ho hagués sabut, potser s'hauria abstingut de produir Terra Nova.

En aquesta sèrie televisiva, un grup d'humans recula en el temps fins al mesozoic amb l'esperança de trobar-hi aire net. No esperen trobar-se amb tones de metà expel·lides pel cul dels brontosaures. És veritat que, a "Parc Juràssic", Spielberg feia que els protagonistes descobrissin unes caquetes impressionants de triceratops. Però de flatulències a l'atmosfera, ni rastre.

A l'hora d'especular sobre l'extinció dels dinosaures, tothom n'ha fet un gra massa. Isaac Asimov, en un conte, dotava els rèptils gegants d'intel·ligència, tecnologia i armament i feia que s'exterminessin els uns als altres.

És una hipòtesi absurda, d'acord, però molt més imaginativa que la d'una epidèmia vírica que els elimina. O que la teoria que uns mamífers nocturns se'ls menjaven els ous que ponien. O que, un bon dia, els dinosaures van decidir suïcidar-se de forma col·lectiva. Cap d'elles, és clar, té la magnificència de la del meteorit grandiós que xoca amb la Terra i els esborra del mapa.

La nova teoria dels pets, qui ho dubta?, obre unes perspectives colossals als guionistes televisius. En la pròxima sèrie dinosàurica, els humans ja no viatjaran al mesozoic buscant l'aire pur. El que cobejaran serà aquest metà prodigiós. L'encapsularan en bombones i l'enviaran cap al futur, on ja no hi queda gens de petroli i els vehicles (i els robots) funcionen amb motors de metà. Fem apostes?