Quan l'hiperactiu Thomas A. Edison, en inventar la bombeta, va crear la llum artificial, va originar una de les més grans revolucions en l'estil de vida de la humanitat de l'era moderna. Per primera vegada, l'home podia deixar de seguir el ritme del sol, deixant de fer l'horari de la resta d'animals, i disposar del seu temps. La necessitat de dormir passava a un segon terme. La llum artificial permetia continuar fent coses després de la posta del sol.

Però l'home és, de fet, un animal racional que necessita dormir. Naixem i dormim hores i hores. Dels dos primers anys de vida, en passem més de la meitat dormint. I quan arribem a la fi dels nostres dies, hem dedicat una tercera part de la vida a dormir.

Dormir és important. Diversos estudis estan demostrant com els nens que no dormen les hores que necessiten tenen una major tendència a l'obesitat i al sobrepès. La necessitat de dormir s'hauria d'analitzar a les aules de preescolar si es vol fer una acurada prevenció del sobrepès, epidèmia de la nostra civilització.

Però en aquests darrers anys han aparegut uns nous fenòmens que han interferit els ritmes en el dormir: la generalització de l'ús d'Internet i els altres aparells electrònics que han entrat a la llar. S'ha pogut observar, en adolescents, com l'ús d'Internet o d'aparells electrònics en les hores immediatament anteriors a l'hora d'anar a dormir dificulta la conciliació del son i la qualitat de les fases d'aquest. Molts adolescents pateixen, actualment, un dèficit crònic en el son o un patró de son fragmentat, que és del tot ineficaç en la seva funció reparadora. Per a molts adolescents, dormir equival a perdre el temps. Especialment quan parlem de dormir de manera ordenada i higiènicament eficaç.

La manca de son disminueix la qualitat de vida i predisposa a alteracions de salut que, a la llarga, poden ser greus. Hi ha evidències que demostren com el fet de no dormir les hores suficients condueix a dificultats en l'aprenentatge acadèmic i predisposa cap a alteracions cognitives i conductuals.

Cal dormir les hores necessàries. Cal una educació per dormir adequadament i tenir una bona higiene del son. Cal començar per replantejar horaris i rutines. Malgrat la racionalitat, l'home no deixa d'estar sotmès a una natura que té unes exigències per mantenir un equilibri de salut. Molts adolescents (i no tan adolescents) passen una bona estona davant l'ordinador o el joc de pantalla abans d'anar a dormir, amb total desconeixement per part dels pares. Les conseqüències no es fan esperar. I salten les alarmes davant d'una inflexió en el nivell d'estudis que pot dur a un fracàs escolar. És important, com sempre, avançar-se amb la prevenció.