Deu ser un dels pocs sectors econòmics gironins que continua creixent malgrat la crisi. En els últims quatre anys, les vendes de vins de la D.O. Empordà han augmentat un 18%, a un ritme de gairebé el 5% anual. Però és que també ha crescut la producció, i s'hi han afegit nous cellers, i diversos vins de la zona estan obtenint puntuacions altíssimes en algunes de les publicacions especialitzades més prestigioses, i es té més presència en els restaurants, especialment en els de gamma alta... Tot plegat dibuixa un excel·lent panorama del present del vi elaborat a les comarques gironines, i fa ser optimista de cara al futur. Aquesta era, almenys, la sensació que es desprenia aquesta setmana en la jornada "Vins de Tramuntana", en la qual els responsables d'una trentena de cellers presentaven algunes de les seves creacions a professionals de diversos sectors relacionats amb el món del vi: distribuïdors, venedors, restauradors, hotelers...

Malgrat el bon moment present i les excel·lents perspectives de futur, la D.O. Empordà també té reptes pendents en els quals vol continuar treballant: especialment aconseguir més penetració a Barcelona ciutat, un mercat que segons sembla es resisteix. En l'actualitat, el 34% del vi de la D.O. es consumeix a les comarques gironines, un 27% a la resta de Catalunya, el 20% es destina a l'exportació a l'estranger i el 14% va a altres punts de l'Estat espanyol. Però els productors gironins de vi entenen que a Barcelona encara no s'hi beu prou vi de l'Empordà, i és per això que cada dos anys hi porten la seva jornada "Vins de Tramuntana", amb l'objectiu de donar a conèixer sobre el terreny la feina que s'està fent.

Una feina que no es limita a la producció de vi, perquè la viticultura implica també tota una sèrie d'activitats que tenen repercussions en altres sectors econòmics: d'una banda, l'agricultura, perquè s'estan recuperant terrenys per al conreu de la vinya; i de l'altra, la gastronomia i el turisme, estretamement relacionats amb el vi. Precisament, l'aposta per l'enoturisme és un altre dels reptes de futur que s'ha marcat la D.O. Empordà.