El dimarts 22, el conseller Josep Maria Pelegrí va publicar un article en aquest diari, commemorant el Dia Internacional de la Diversitat Biològica, en el qual afirmava que el Govern de Catalunya feia tot el necessari per preservar la diversitat biològica del país.

Tot l'article em sembla un exercici de cinisme forassenyat. Com pot parlar d'impuls, foment, potenciació dels espais protegits el Conseller que ha reduït en un 70% les inversions destinades als espais naturals? El 2010, l'últim del govern d'esquerres, tenia pressupostats més de 23 milions d'euros i el govern de CiU, per al 2012, n'ha consignat uns 10 milions d'euros. Amb aquests diners volen "garantir la conservació dels valors naturals"? Jo crec que és un insult a la intel·ligència.

Posem com a exemple de protecció d'espais naturals el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, que va ser aprovat per llei el maig del 2010. Han passat dos anys i encara no s'ha fet res. No s'ha elaborat el Pla rector d'ús i gestió, no s'ha nomenat director o directora del parc, no s'ha destinat ni un euro en el pressupost d'enguany i no s'ha fet cap pla econòmic plurianual d'inversions. Aquests són els fets. Precisament en un moment de crisi econòmica és quan s'han de fer les inversions necessàries en l'àmbit del medi natural, que és un dels sectors més dinàmics i transversals, ja que afecta els àmbits de l'agricultura, el turisme, la cultura, els valors naturals, que cada vegada són més apreciats.

El Consorci del PEIN de l'Alta Garrotxa s'ha quedat només amb un tècnic per gestionar aquest ampli espai protegit. La resta de parcs sobreviuen sense diners i fent una gestió de supervivència que els ha portat a paralitzar totes les activitats endegades anys anteriors.

Però no només deixen a la intempèrie econòmica els parcs sinó que porten a terme una activitat normativa contra la conservació del medi natural. Amb les desreguladores lleis de l'abús han facilitat l'accés de motos, cotxes i quads al medi natural posant en perill la seguretat dels caminants, la conservació del medi i augmentant el perill d'incendis. Els alcaldes estan desorientats, molt d'ells havien fet normes reguladores per protegir l'entorn natural del seu municipi que ara són eliminades pel Govern de CiU.

Amb la modificació de la llei d'avaluació ambiental de Plans i programes han donat prioritat als criteris urbanístics i d'obra pública per sobre de la protecció del medi natural.

Un any i mig de govern i no han presentat la llei de la biodiversitat. Això sí, quan el nostre grup va presentar una proposició de llei de la biodiversitat i la protecció del patrimoni natural, que entre altres coses proposava la creació de l'Agència de la Natura de Catalunya, el PP i CiU la varen rebutjar amb el profund argument que no tocava.

Com pot parlar el conseller Pelegrí de la conservació de la fauna i la flora protegides quan han aprovat un decret que permet caçar en viu ocells fringíl·lids (cadernera, pinçà, verdum, passarell) per pressions de la societat catalana de cacera, tot i que està prohibit per la Unió ?Europea, i tampoc han presentat el catàleg de protecció de la fauna amenaçada, aprovat inicialment en la passada legislatura.

Cinisme cum laude d'un Govern i d'un conseller que han eliminat les polítiques de preservació i conservació del medi ?natural de l'acció política. Un govern que sota el paraigües de la crisi està eliminant un dels elements clau per a la prosperitat d'un país, el seu patrimoni natural.