Han passat moltes i moltes coses des d'aquell remot 1 de juny del 1887 en què tres joves gironins estrenaven l'escola dels germans maristes a la ciutat en un petit pis del carrer Blas de Fournàs; uns anys més tard entrava en servei el Col·legi del Sagrat Cor, a la plaça de la Mercè, i poc després el de la Immaculada, al carrer Claveria, a tocar de la Catedral. Durant dècades, aquests centres escolars van portar cada dia centenars i centenars d'estudiants al Barri Vell de la ciutat. Fins que el pas del temps i l'evolució dels sistemes educatius els van deixar obsolets i els Maristes es van plantejar un trasllat: a mitjans de la dècada de 1970 obria les seves portes el nou centre de l'avinguda Josep Tarradellas, al barri de Santa Eugènia, que avui continua en servei per a una comunitat educativa que ha evolucionat des d'aquells quatre professors i tres alumnes inicials a uns 1.200 estudiants atesos per una plantilla de 150 persones (entre educadors i personal de servei), al marge d'un gran nombre de voluntaris.

En la història de la presència dels Germans Maristes a Girona (que avui repassa Diari de Girona amb un ampli reportatge al suplement Dominical) hi ha hagut molts canvis, però també hi ha elements que es mantenen inalterables des dels seus orígens. Els actuals responsables de l'escola en destaquen dos: una manera d'entendre l'educació que passa per generar el millor ambient possible al centre, afavorint la relació entre alumnes i educadors, i una profunda implicació en la vida de la ciutat.

Des de finals de l'any passat, quan es commemorava l'arribada d'aquells pioners germans francesos, els Maristes de Girona han organitzat nombroses activitats per divulgar la seva història i reivindicar la seva tasca docent, que ha influït milers de gironins. I tot i que tenen programats actes fins a finals d'any, ara afronten dues dates especialment significatives: la diada del seu patró, Marcel·lí Champagnat, el proper 6 de juny, i una especial trobada d'exalumnes el 9 de juny. La història continua.