Dins del paquet de les darreres mesures anunciades pel Govern de l'Estat espanyol, han anunciat la retallada en un 30 % dels càrrecs electes locals. Com si aquesta fos una gran mesura d'estalvi econòmic. Fent córrer xifres de cinc zeros del total de "polítics" a l'Estat i donant a entendre que els alcaldes i regidors, tots de la mateix manera, cobren salaris considerables, motiu de la situació de crisi en què ens trobem. Atiant el foc de l'antipolítica, un cop més.

Cal recordar que la major part dels regidors de petits municipis -que són majoria abassegadora-, no només no cobren per la feina que fan, sinó que hi acaben deixant hores i diners per dur a terme les tasques que implica el seu càrrec (des de viatges a les capitals, per vetllar pels interessos municipals, a canviar les bombetes dels equipaments públics, i muntar i desmuntar els actes de la Festa Major, i cent coses més...). És sabut que, per proximitat, la local és la primera administració a la qual la ciutadania s'adreça, reclamant solució o interlocució als seus problemes, ?si?guin o no siguin competència municipal. Per això, una retallada en el nombre dels regidors pot acabar essent una reducció en la tria política als partits majoritaris, i un tancament de les portes a la resta d'opcions. Una limitació del ventall polític, en favor dels grans. Un estalvi econòmic inexistent, i una retallada democràtica enorme, una laminació més de la democràcia des de la base, des del territori, des del món local.

Aquests darrers dies, amb motiu de l'esgarrifós incendi de l'Alt Empordà, hem pogut comprovar que alcaldes i alcaldesses, regidors i regidores, han estat a peu de foc, coordinant accions de protecció de la població, de coordinació amb les forces d'extinció, de comunicació amb l'exterior quan els pobles han quedat aïllats. Els millors coneixedors del territori i de les persones, els polítics més necessaris i de proximitat. Aquests volen retallar? Per motius d'estalvi? Qui s'ho creu?