els "set minuts de terror" del "Curiosity" es viuen cada dia en milions de sales de part de tot arreu, a vegades en habitacions atrotinades, sense llençols nets, aigua corrent o condicions sanitàries. Cada segon, aproximadament, neixen tres nens al món. Diríem que abandonen la nau nodrissa i aterren en aquesta mena de Mart que anomenem Terra. Una vegada aquí, comencen a desplegar, com el "Curiosity", tot el seu aparellatge (cames, braços, orelles, ulls, nas, etc.) i de seguida, al voltant dels dos anys d'edat, comencen a enviar informació verbal, visual, olfactiva, tàctil, etc. El que no sabem és a qui l'envien.

El procés pel qual el "Curiosity" ha arribat a Mart s'assembla molt, increïblement, a aquell pel qual un nen (o nena, un altre maleït error del genèric) aterra a la Terra. Això vol dir que som robots. D'entre totes les hipòtesis sobre els nostres orígens, aquesta és sens dubte la més plausible. L'expectació que desperta el "Curiosity" només s'explica des d'allò que metaforitza, que no és cap altra cosa que la nostra condició al món. A efectes pràctics, ja em diran vostès què n'obtindrem d'aquesta experiència. Les primeres imatges enviades pel robot es podrien obtenir a centenars de deserts d'aquí baix. Quant a la possibilitat que trobi un microbi a 500 milions de quilòmetres del nostre poble, no ens sembla malament. Però 500 milions de quilòmetres són cinc-cents milions de quilòmetres. No sé si ens compensa tanta despesa per visitar aquest veí que potser ens encomana alguna malaltia.

Però la imatge d'aquest robot capaç d'olorar, de tocar, de veure, de paladejar, de caminar..., és a dir, la imatge d'aquest robot fet a la nostra imatge i semblança lliscant per un terra hostil, enmig d'una soledat eixordadora, aquesta imatge sí que té un valor simbòlic impagable, perquè retrata la humanitat en el seu conjunt. Aquí estem vostè i jo, lliscant per aquesta vall de llàgrimes, recollint encara, després de tants segles, mostres de la terra que trepitgem, preguntant-nos qui som, d'on venim, a on anem. El "Curiosity" som tots i cadascun de nosaltres. Que Déu ens empari.