A totes les loteries en actiu, que són moltes, se suma ara la de Bankia, les accions de la qual van pujar l'altre dia un 30% per les mateixes raons que l'Euromilions toca a Cuatro Caminos, és un dir, o en un barri de Valladolid. Com que som creients (cadascun de la seva cosa, és clar) s'acostuma a dir que la Grossa de Nadal cau allà on ha succeït una catàstrofe, per compensar, perquè Déu estreny però no ofega i quan et tanca una porta t'obre una finestra, etc. És mentida, però consola de tanta crueltat absurda a la qual estem acostumats.

Aquesta vegada sí, aquesta vegada la Grossa va tocar a Bankia, on els petits estalviadors havien perdut el seu matalàs per a la vellesa. El petit estalviador va invertir a Bankia perquè Rato s'assemblava a aquest senyor que en temps venia a casa a cobrar la mensualitat de l'enciclopèdia a terminis de Planeta o l'assegurança de Santa Lucía, un senyor amb molt bona pinta que donava caramels als nens de la casa i conversa a les seves mares.

Ja se sap que els homes que donen caramelets als nens són un perill, i no nomès perquè els caramels tinguin droga, sinó perquè solen ser senyors dolents, que els rapten i els porten al bosc on els devoren crus. Doncs aquest senyor amb bona pinta, de nom Rato, va donar caramelets a tothom mentre tocava alegrement la campaneta amb la qual inaugurava la nova caseta de torró i xocolata. Hi va caure, sobretot, la gent ingènua, la mateixa que comprava a terminis enciclopèdies que millorarien la cultura dels seus plançons i que adquiria per endavant una tomba que mai van usar perquè després es va posar de moda la incineració.

Els caramelets estaven, és clar, enverinats. Van actuar com una loteria negativa en la qual qui més va guanyar va ser qui menys va perdre. Després de la fugida de Rato, hi va haver un temps de silenci i ara la loteria s'ha posat de nou en marxa. Aquesta vegada els caramelets amb droga vénen d'Europa. 30.000 milions d'euros en caramelets s'han gastat els venedors d'enciclopèdies a domicili. Una ganga gràcies a la qual Bankia va pujar en quatre dies el 30%. Si vostè és dels premiats, agafi els diners i inverteixi'ls en Loteria de Nadal. És més segura. De res.