Tossa retrà, avui dissabte, un record agraït a l'entranya?ble Josep Maria Ainaud de Lasarte. Per exprés desig -i així ho va deixar escrit-, li serà dedicada la missa major de les vuit del vespre. Hi assistirà la vídua, Na Carme Agustí Badia, amb altres familiars. Una de les nebodes interpretarà a l'orgue cançons i motets que el finat detallà per escrit. També hi afegirà la seva música d'homenatge Mossèn An?ton Cagigós, compositor i canonge de la Seu d'Urgell, ben conegut a la nostra vila. El record de l'autor de Tossa. Paradís retrobat és viu a la vila marinera. Des de la seva arribada, l'any 1930, fins a pocs mesos de la seva mort.

Aquesta missa-homenatge serà una ofrena. A un dels homes més estimats de Tossa. "Els paisatges de Tossa són extraordinaris -hi escriu-: la seva cuina i la seva gent, també." I l'art i la història. El llibre no es posà a la venda. Fou un present de Nadal (2010) als amics. Tossa. Paradís retrobat és un llibretó llegívol i emotiu. La crònica d'una vida i un sentiment.

En set escrits, d'èpoques diverses i de temes diversos, s'hi esbatana l'ànima de Tossa. L'escorcoll de l'Arxiu Parroquial anà de parell amb les converses amb els pagesos, pescadors i artesans tossencs. Fou un enamorat de Tossa. El pregó de la Festa Major de Tossa que pronuncià l'any 1986 ha passat a la història. I també la vida, els miracles i l'arribada de Sant Ramon de Penyafort per la nostra vila.

La figura d'Ainaud, amb la seva fidel esposa, Na Carme, era popular.

Des de la meva adolescència que el vaig conèixer a Sant Pol de Mar, sempre vaig admirar la seva memòria prodigiosa, la claredat d'exposició, capacitat de síntesi i amor a Catalunya. N'he rellegides, de cap a cap, les cinquanta pàgines. Em semblava sentir-lo parlar.