El programa electoral de CiU per a les eleccions del 2010 al Parlament de Catalunya contenia 1.000 propostes, ni més ni menys. La número 974 suggeria suprimir les diputacions, en la línia de l'article 91.3 de l'Estatut: "Els consells de vegueria ?substitueixen les diputacions".

Aquesta proclama s'esfumà amb el control de CiU de les quatre entitats provincials després de les eleccions municipals de maig de 2011 alhora que es va accentuar el servilisme d'aquestes envers el govern de la Generalitat.

En aquesta dinàmica s'inscriu el conveni entre l'Agència Tributària de Catalunya i les diputacions per coordinar el cobrament d'impostos. Qualificar-ho "d'acord marc en la línia de creació d'estructures d'Estat pròpies" és fer volar coloms. Afirmar, a més, que "pot constituir l'embrió i la primera llavor del que ha de ser en el futur l'Administració Tributària de Catalunya" és fer el paperot. En efecte, l'Agència Tributària de Catalunya opera des de l'1 de gener de 2008 però en un estat gairebé d'hivernació. De fet, els impostos ecològics (cànon de l'aigua i de residus) són recaptats pels ajuntaments o concessionaris; l'impost de transmissions patrimonials es liquida a les oficines dels Registradors de la Propietat; les gasolineres recapten el "cèntim sanitari" (que no és 1 sinó 4,8 per litre de benzina); les farmàcies recapten l'euro per recepta; els hotelers gestionaran l'impost sobre estades...

Doncs què carai cobra directament l'Agència? La tributació sobre el joc, l'impost sobre grans establiments comercials... Va, rampoines! Mentrestant espera Godot, aquell que no arriba mai, per gestionar els impostos que, cal no oblidar-ho, són estatals (IRPF, IVA, Societats...).

Aleshores, a què respon un conveni anunciat a bombo i platerets? Quins impostos propis tenen les diputacions? Cap, ni un. Taxes per serveis, un fotimer; però traduït a calés, misèria i companyia. Amb tot això, on és la jugada?

Bé, les diputacions recapten tributs per delegació dels ajuntaments. Un tresor preciós per a les anorèctiques finances de la Generalitat que ja, en un altre conveni del 8 de març de 2012, els va manllevar un grapat de diners per pagar deutes que tenia amb els municipis.

Aquesta és la mare dels ous! Es vol ficar la mà a la caixa de les diputacions que atresoren els ingressos dels ajuntaments? Es continuarà obligant tot Cristo a actuar de recaptador perquè el contribuent perdi de vista que paga impostos a la Generalitat? A major glòria d'una hisenda impròpia catalana amb unes finances centralitzades?

Malament rai si es munten "estructures d'Estat pròpies"... d'un centralisme aclaparador.