De vegades, n'hi ha prou de fer un viatge perquè un s'adoni de com es tornen de petits els problemes "de casa" estant lluny. Mentre Catalunya s'està preparant per a unes eleccions anticipades transcendentals que fins i tot podrien acabar per tornar a canviar el mapa d'Europa, el principal diari de la capital comarcal d'Unna (Alemanya) -el Hellweger Anzeiger- no ha dedicat ni una sola línia a la notícia, des que el president Mas anunciés l'avançament dimarts passat.

El que amoïna els ciutadans d'allà, al marge dels seus propis escàndols polítics i socials i de l'esport, és l'enderrocament de la piscina municipal a l'aire lliure, que l'Ajuntament ha promogut per manca de rendibilitat. Què són al costat d'això les amenaces d'invasió i ocupació a què estem fent front els catalans? El que volen saber els electors són les causes que fan que una infraestructura municipal sigui deficitària, quan encara sobreviu una altra piscina descoberta en mans d'una fundació privada, tot i que és molt més petita i d'"estar per casa".

Unna és una ciutat d'uns 65.000 habitants a la part oriental de la conca del Ruhr, a la cruïlla entre les dues autopistes més importants del país -l'A-1, que travessa Alemanya de nord a sud, i l'A-2 que va d'est a oest-. Antigament, els seus habitants es guanyaven la vida gràcies a les salines que van haver d'assecar per donar pas a les explotacions mineres de carbó. I quan aquestes també van deixar d'ésser rendibles, la seva indústria es va reorientar, gràcies a la seva estratègica situació geogràfica, al camp de la logística i de les grans superfícies comercials. Com Girona o Figueres, compta amb una estació de ferrocarrils prou important i una d'autobusos just al seu costat. Però com que a Alemanya les "retallades" ja fa temps que les han aplicat, la finestreta d'informació i venda de bitllets de l'estació és atesa per només una persona i un parell de màquines que funcionen perfectament.

Diuen que els alemanys tenen els caps un xic més moblats i racionals que la gent de casa nostra -potser precisament perquè la pluja i el fred no els l'escalfa tant-. Al país de la senyora Merkel, és l'"Estat Lliure de Baviera", un dels "Land" més pròspers de la federació, el que està fent trontollar la unitat del territori -i tot just perquè estan demanant un canvi al "Staatsvertrag", el contracte que regula la relació de les autonomies amb la Federació-. Consideren exagerat que hagin de pagar un 4,5% del seu PIB per continuar subvencionant els "nous" territoris de l'est, que fa 23 anys també van fer canviar els mapes.

Per cert, que tota la RDA es va integrar a la UE sense que Brussel·les digués ni "mu"!