Cap més paraula anglesa definiria millor el TBEX-EU12 que tingué lloc a Girona. Ja n'hauran llegit moltes coses, però nosaltres comentarem detalls que ens van cridar l'atenció, per exemple, que probablement per primer cop a Girona, l'anglès fou l'única llengua oficial d'aquesta activitat. A més, volem felicitar molt sincerament el Sr. Torramadé, president del Patronat de Turisme i de la Diputació de Girona, per la seva salutació de benvinguda als participants, que va fer al Castell de Sant Gregori amb un parlament en un anglès magnífic en tots els aspectes. Cap retret a fer-li, en absolut. Va passar l'examen de setembre with flying colours (amb nota molt alta). Ho destaquem perquè n'hem hagut d'escoltar molts altres, de discursos, en anglès, d'alcaldes, presidents i d'alguns directius d'entitats turístiques importants que eren incomprensibles.

Els 350 participants en aquest congrés de bloggers, portaven una targeta d'identificació amb el seu nom molt llegible, però sense fer esment del país de procedència. Potser sí que els bloggers ja pertanyen al món virtual, com ens van explicar dues noies sueques, molt atractives, que van venir-hi per aprendre més coses i poder-les aprofitar a l'Oficina de Turisme de la ciutat d'Estocolm, on treballen. A la seva targeta personal professional, hi constava tot: el seu email, el telèfon fix i el mòbil, apartat de correus, l'adreça de l'oficina i quina feina hi feien. Era simplement atendre peticions d'informació turística i especialment de gays i lesbianes perquè Estocolm té una gran oferta en allotjament, bars, tasques, botigues especials, etc. per aquest sector.

Hem buscat al web de la capital sueca quanta realitat hi havia en tot això, i ens hem trobat amb unes magnífiques fotografies d'habitacions d'hotels, amb decoracions molt diferents, que a la part inferior deien: per a "ell & ell", per a "ella & ella".

Actualment ja quasi no ens sorprèn res però ara ens ve a la memòria el que solia dir una senyora molt gran: "Encara no em vull morir, perquè cada dia s'aprenen moltes coses noves".

Les originals sales del Castell de Sant Gregori estaven plenes a vessar, no obstant això, hi vam trobar a faltar la representació d'empresaris del sector turístic gironí com podrien ser les agrupacions o federació provincial d'hostaleria, els directius de la Facultat de Turisme de la Universitat de Girona, tampoc hi vam poder saludar a cap representant de les Cambres de Comerç, Indústria i Navegació gironines (és que ara no els interessa el turisme?), tampoc altres agrupacions empresarials molt vinculades al turisme com càmpings, apartaments, etc. Totes aquestes persones no tenen una relació professional directa amb el turisme?