He esperat un temps prudencial, confiat en una reacció del banc amb el qual treballo. No s'ha produït. Perdonin, m'oblidava del principi de la història. Resulta que La Caixa va prestar milions d'euros a Iñaki Urdangarin perquè comprés el seu palauet de Pedralbes, quan el gendre del Rei acreditava a Hisenda ingressos entorn dels tres mil euros mensuals. La sola publicació de la notícia havia de comportar com a mínim l'acomiadament dels esglaons involucrats en una operació que no adjectivem, per no ferir els timpans sensibles. Al contrari, silenci absolut i la generositat impròpia d'una entitat financera que no perdona ni un cèntim, si es tracta d'esgarrapar els meus estalvis. No puc deixar de pensar que jo mateix i altres desenes d'imbècils oferíem el substrat impositiu per al disbarat, que ara rescatarem per segona vegada.

El mateix dia es divulgava l'excel·lent notícia de la imputació penal de Rato, l'heroi del PP/PSOE, per la seva exitosa gestió a Bankia. L'Audiència Nacional ha de corregir el comportament vergonyós i corporatiu del Banc d'Espanya i de la Comissió del Mercat de Valors. No obstant això, la premsa madrilenya va aconseguir escamotejar aquest esdeveniment històric de les seves portades. S'extasien en la corrupció de Galícia, València o Balears, però arraconen les tribulacions del vicepresident durant vuit anys del PP, que iguala Aznar -Rato, Matas- amb les gestes de Felipe González. Un handbolista és més important que el líder del Fons Monetari Internacional? No és rar que les Espanyes vulguin independitzar-se de Madrid.

Tot l'anterior explica l'onada d'entusiasme que ha desfermat la coherència de Javier Marías, en rebutjar un premi de qui fustiga amb exactitud i justícia. Sense les estridències de Pérez Reverte, el novel·lista amagat en les golfes del País Setmanal ha descrit la crisi i als seus responsables -memorables retrats de Rajoy- amb l'individualisme insubornable que aplica a la seva visió de la quotidianeïtat. En assumir la seva responsabilitat es converteix en un heroi improbable, i per això més apreciable.