Aquesta nit han volat amb gran soroll just per sobre del terrat de casa dos caces espanyols. Ens volen fer por, com si així acabéssim canviant el vot!" Plou a bots i barrals i no podem plegar la collita d'olives així que som a Tortosa comprant. La propietària de la botiga tan ben posada explica a una senyora gran i a la meva dona suïssa, Règula, que està molt indignada perquè els militars ja preparen l'ocupació de Catalunya amb pràctiques de bombardeig de civils desarmats.

Els polítics espanyolistes volen impedir com sigui un vot català per la independència. Curiosa campanya per les eleccions del 25 de novembre al Parlament de Catalunya que fa el PP, basada en la pura amenaça. Rajoy ho fa amb ironia (és un dir), però el seu amo Aznar ja ha declarat la ?guerra a Catalunya: "Cataluña no podrá permanecer unida si no permanece española. Romper con la Constitución española es la puerta de salida de Europa. El problema no es solo con España, es con el Estado de derecho. Hay que reformar nuestro modelo para rechazar los chantajes, las imposiciones y las maniobras de exclusión. La continuidad histórica de España depende de nosotros. Nada más alejado del supuesto fracaso histórico de España."

Aznar vol impedir que Catalunya voti i per això exigeix canviar la Constitució que sempre havia dit que era intocable. De fet, reconeix així que l'actual Constitució, en con?tra del que diu el PP, permet que Catalunya voti la independència. Aznar a més pensa com un racista en inventar-se dues races a Catalunya, els que parlen català i els que parlen castellà. Catalunya és un sol poble, bilingüe, que vota partits catalans com assenyalen les enquestes al Parlament, on aquests arrasen amb un 90% dels diputats.

Aznar està molt dolgut amb les democràcies perquè parlen obertament d'Espanya com un Estat fracassat. Ho va dir Romney, ho ha repetit Obama i Merkel no es cansa de recordar que Espanya també és un Estat fracassat en economia. Per què preocupa tant Catalunya els espanyolistes quan el que han d'arreglar primer de tot és l'economia?

L'únic polític espanyol amb seny viu a Brussel·les i es diu Joaquín Almunia, qui fa anys jo demanava al Diari de Girona que dirigís el PSOE. Segur que ara no seria un partit en plena descomposició. El vicepresident de la Comissió Europea considera que els anglesos han donat una lliçó de democràcia a Espanya amb l'acord per celebrar el 2014 el refèrendum escocès per la independència: "No es honesto decir de forma tajante que Cataluña quedaría fuera de la Unión Europea si alcanzara la independencia. Los ciudadanos europeos somos todos y una vez eres ciudadano europeo tienes unos derechos. No se puede dar una respuesta tajante en decir que si alguien se segrega se queda fuera y no sabemos nada más de él por los siglos de los siglos. No es así. Cuando se lanza un debate como el que hay en Cataluña, en Flandes o en Escocia, debe realizarse con todos los elementos sobre la mesa, no se puede dejar nada. En este sentido, como tantas otras veces, los británicos nos han dado una lección de democracia. Han llegado a un acuerdo y se ha visto Cameron y Salmond dándose la mano y pactando la pregunta, que es inequívoca."

Catalunya, i Espanya, viurien millor amb la pau d'Almunia que amb la guerra d'Aznar.