muscolino és un empresari d'origen italià que viu entre França i Palau-saverdera i que malgrat dedicar-se al negoci immobliari també ha impulsat nombroses accions per preservar l'entorn i potenciar turísticament l'Alt Empordà, en especial el Cap de Creus. Ara, s'ha ofert a adquirir la finca Torre Mornau, emplaçada al parc natural dels Aiguamolls, i que l'Incasòl ha posat a la venda a causa de la seva mala situació econòmica. Inicialment la volia comprar un inversor que pretenia instal·lar-hi un negoci relacionat amb els vivers, la qual cosa va generar reaccions en contra a la zona; però finalment es va fer enrere.

És llavors quan entra en escena Muscolino, que ja ha obtingut el dret de compra sobre la finca i n'ha pagat deu mil euros, una quantitat molt petita comparada amb els dos milions i mig que en demana l'Incasòl. I aquí és on comença la peculiaritat de la iniciativa de l'empresari, que pretén aconseguir la resta de diners per subscripció popular entre ciutadans, empreses i administracions. Muscolino té set mesos per reunir aquests diners, encara que la seva voluntat és arribar fins als sis milions d'euros per poder restaurar el conjunt edificat de Torre Mornau, format per diverses construccions, amb la intenció de posar-hi en marxa un projecte, gestionat per una fundació, relacionat amb els usos mediambientals, de turisme sostenible o de recuperació d'espècies, i que podria donar feina a una cinquantena de persones.

Els ajuntaments de les tres poblacions amb terrenys dins de la finca Torre Mornau, Castelló d'Empúries, Peralada i Pau, ja van avançar ahir que no tenen la intenció, d'entrada, de participar econòmicament en la compra dels terrenys, però que estan a l'expectativa sobre la iniciativa de l'empresari. "Una idea com aquesta em sembla bé, ara falta que sigui viable", declarava per exemple Josep Blanch, alcalde de Pau, mentre que el de Peralada, Pere Torrent, apuntava que el seu Ajuntament només podria invertir-hi si fos un projecte molt clar i ben definit. Rinaldo Muscolino, per tant, haurà de precisar més.