si aquests dies han volgut comprar un bitllet d'avió per Internet, es deuen haver adonat que el preu del vol en un dia concret era força més barat que la resta de dies d'aquest desembre. Podria ser una casualitat si no fos que coincideix amb la data fatídica per a milions de persones d'aquest planeta: el proper divendres, 21 de desembre. Què succeirà aquest divendres?

Els seguidors de la teoria apocalíptica d'arrel maia, propagada des de la literatura de Nova Era, creuen que, ras i curt, s'acaba el món. És tan potent la teoria apocal·líptica, que la mateixa NASA ha hagut de sortir a la palestra per dir que no hi ha cap prova fefaent que indiqui que pugui succeir una catàstrofe d'abast planetari. A l'Argentina, el Govern ha declarat que protegirà els ciutadans, fins i tot d'ells mateixos, per evitar casos de suïcidis potencials relacionats amb el món de les sectes. El denominat calendari Tzolkin del poble maia té com a darrera data esculpida en pedra el 21 de desembre del 2012, que coincideix amb el solstici d'hivern. Però aquest final en la pedra del calendari, que té 260 dies o kines per any, implica potser la fi dels temps que retrata la Bíblia judeocristiana? Pensin que la casta sacerdotal del Mesoamèrica, posseïdora d'un domini de l'astronomia espectacular, va esculpir aquest calendari segles abans de la vinguda dels conqueridors del regne de Castella, i mentre els guerrers d'Hernán Cortés provocaven un holocaust en el seu món, aquests mateixos sacerdots no es van preocupar gaire per allargar un calendari del qual creien que 600 anys després encara seria vigent, i en certa forma encara ho és, perquè provoca pors, misteri i curiositat a parts iguals. La data concreta d'aquest suposat final balla entre el 21 i el 23 de desembre pel decalatge amb els calendaris occidentals, i diuen els astrònoms especialistes en el tema que es refereix a un canvi d'època; a una transformació econòmica, moral o personal de la societat. Això ho interpretin com vulguin, però com els astrònoms saben, l'ésser humà sempre té l'última paraula en els seus actes i reflexions. Els astrònoms també recomanen no viatjar, i això lliga amb els preus dels bitllets d'avió i les pors humanes ancestrals.

Qui havia de dir que gairebé 600 anys després de la fi dels maies, la seva ombra dominaria el calendari de les companyies d'aviació. Superstició i història van del bracet.