La nova escola

de les Preses

Daniel Terradellas. ExAlcalde de Les Preses.

Llegeixo avui al Diari de Girona una informació referent a declaracions del director dels serveis territorials d´Ensenyament que intenta justificar una deficiència en la calefacció de la nova escola de les Preses, argumentant que «en dos anys s´ha tramitat el projecte i s´ha construït el centre escolar». No té raó. La tramitació es va iniciar fa més de sis anys amb els consellers Joan Manuel del Pozo i Ernest Maragall davant el Departament.

Des de llavors, els Consistoris de les Preses i els tècnics dels Serveis Territorials hi han treballat per fer realitat l´escola de «la Bòbila». El que va passar ara fa dos anys és que amb el canvi de Govern l´escola no va quedar aturada, ja que tenia feta bona part de les obres.

De cap manera menystinc el mèrit dels qui han sabut defensar l´escola en aquests darrers temps de retallades. De fet, s´han retardat obres, posant en servei només una part del centre. Responsablement, l´Ajuntament, els mestres, els pares i el poble entenem les dificultats de poder gaudir plenament de les instal·lacions i els serveis que ha de tenir l´escola. Ara bé, aquí fa fred i disposar de calefacció no és demanar cap privilegi, ni cal fer esment als pavellons prefabricats...

Quedi clar que vaig deixar de ser alcalde de les Preses el 2006, tot just a l´inici de les gestions. Però hi ha altres persones que han seguit treballant per l´escola en els darrers sis anys, i no em sembla just que a qui caldria reconèixer la feina feta, se l´oblidi.

En qualsevol cas, celebrarem que tornant de vacances els nens tinguin calefacció i encara estarem més contents de veure-la ben acabada aviat.

Carta oberta a

J. Torramadé d´un ciutadà indignat

Francesc Planas Comas. salt.

Sr. Torramadé, després de llegir el seu comunicat a la premsa de dijous, dia 20, no puc per menys que fer-li saber que entenc i comparteixo el seu sentiment de frustració i d´impotència per l´actuació, segons vostè arbitrària i injusta, dels seus correligionaris de partit i de govern, i entenc que vulgui que se´l reconegui el dret de defensa i de la presumpció d´innocència.

Com he dit abans, ho comparteixo perquè és exactament així com em sento jo, perquè, igual que vostè, els ciutadans de Salt i jo en particular, exigim de l´Ajuntament i del seu equip de govern les mateixes consideracions i cortesia que vostè reclama per a si.

Volem tenir, igual que vostè, el dret a la presumpció d´innocència i que es tinguin en compte les al·legacions i les proves testificals aportades que demostren que has estat víctima d´una falsa denúncia, plena d´irregularitats i defectes de forma, per part d´uns funcionaris municipals. De res ha servit presentar tres al·legacions amb arguments irrefutables que no han sabut contestar ni rebatre, de res ha servit presentar certificacions testificals, de res ha servit que el Defensor del Ciutadà intervingués esgarrifat al comprovar tal arbitrarietat i abús de poder dels seus regidors responsables, que com a únic argument, per falta de res més, recorren a l´article 137.3., que els dóna carta blanca per atropellar els drets dels ciutadans.

No està malament tastar la seva pròpia medicina, ajuda a curar la prepotència i a baixar del capitell del poder absolut, per viure la crua realitat ciutadana de la qual vostè està absent des de el primer dia del seu mandat.

Un saltenc que té 800 motius per estar indignat.

Que divertit!

Josep Serra quintana. girona.

Cada dia em diverteixo més. Cada dia veiem un nou impost o un d´existent que escala posicions. Cada dia faig càbales sobre quin impost deixaran en pau i tranquil·litat. A França juguen a l´impost sobre la cervesa belga i els belgues, a l´impost sobre vi francès. Mal exemple per als nostres governants, segur que aquestes taxes no se´ls havia ocorregut encara grapejar. Però tot arribarà. Patrimoni, successions, IRPF, IVA i una llarga llista de greuges i retallades. Fins a dotze són els impostos que crearan o s´apujaran segons el recent pacte de govern signat per CiU amb ERC. Això és un festival, senyors. Qui en dóna més?

Davant un

rotund fracàs

Jesús Domingo Martínez. girona.

El mateix dia que els mitjans de comunicació social feien públics els resultats d´estudis sobre el nivell educatiu dels 40 països més desen­volupats, gairebé tots els de l´OCDE, estudis realitzats per PIRLS i TIMSS en ensenyament primari i que són molt similars als de PISA a secundària, es va muntar una bronca monumental al Parlament de l´Estat amb motiu del debat de la proposta de Llei, que entre altres coses, pretén millorar aquests dolentíssims nivells de l´educació espanyola.

Els resultats fets públics són: en matemàtiques s´ocupa el 26è lloc dels 35 analitzats, els 9 que estan per sota són, gairebé tots, països de cultura àrab; en comprensió lectora, encara pitjor, el 28 de 38; i en ciències, el 23 de 35. Tots molt lluny de la mitjana i tots ells mostren un rotund fracàs del nostre sistema educatiu. Aquestes deficiències patents en àrees instrumentals bàsiques fan encendre les alarmes sobre la xacra i l´abandonament escolar. Penso que és insostenible continuar amb l´actual fracàs i amb la indefinició dels models pedagògics.

Que amb aquestes dades, especialment a Catalunya, es demani la dimissió del ministre per proposar una millora i continuar amb l´actual Llei encoratjant a la insubmissió en cas que s´aprovi una altra cosa, ja em perdonaran, però com a professor amb 40 anys de dedicació a l´ensenyament secundari, els dic que n´hi ha per posar-se a plorar. De què ha servit l´esforç de tots aquests anys? És una pena que s´estigui disposat a tot per una immersió, que no per la llengua, ja que aquesta no està perill, i no per una gran renovació.

«Foie gras»

adam macia parris. manlleu.

Aquestes festes algunes persones menjareu foie gras, especialment els que menjareu en restaurants, perquè últimament està de moda oferir aquest plat. Potser alguns ja ho sabeu, que aquest producte es fa amb maltracte. I no entraré en detalls, perquè crec que ja podeu buscar a Internet com es fa o anar a visitar una granja. L´únic que volia dir és que per fer el foie gras s´obliga ànecs i oques a menjar un 50% més del que menjarien per ells sols. Són els únics animals de granja als quals s´obliga a menjar! Us agradaria que us obliguessin a menjar més del compte? Bon profit