Els inicis d'any acostumen a venir acompanyats de mesures econòmiques diverses, que en general no suposen bones notícies per al conjunt de la ciutadania: increments d'impostos i taxes, pujada de preus de serveis públics... Aquest any 2013 l'acabem d'estrenar amb una novetat més transcendent, encara: la reforma del sistema de pensions, que va ser aprovada per l'anterior Govern socialista de José Luis Rodriguez Zapatero, però que va començar a ser efectiva ahir, dia 1 de gener. Bàsicament, aquesta reforma suposa un endarreriment progressiu (el període de transició culminarà el 2027) de l'edat de jubilació fins als 67 anys, i també un augment de 15 a 25 anys del període que s'utilitzarà per calcular la pensió corresponent. D'entrada, aquest 2013, per poder-se jubilar amb la pensió completa caldrà haver treballat fins als 65 anys i un mes, a menys que es compti amb una carrera de cotització de 38 anys i mig.

A la secció d'Economia d'aquest exemplar del Diari de Girona es detalla aquesta reforma, que va entrar en vigor ahir de manera només parcial perquè en l'últim Consell de Ministres de 2012 el Govern de Mariano Rajoy va ?decidir ajornar-ne alguns aspectes: en concret, va acordar suspendre per tres mesos els articles relatius a la jubilació anticipada i parcial amb la finalitat de donar temps a la Comissió del Pacte de Toledo per negociar els canvis proposats per l'Executiu en aquesta matèria. I és que el mateix Rajoy ja ha parlat de "reobrir el debat" sobre la sostenibilitat de les pensions, donant a entendre que s'acosten nous canvis i que el futur del sistema continua amenaçat.

De fet, des de la Unió Europea s'ha insistit en la necessitat que s'endarrereixi l'edat de jubilació a l'Estat espanyol, i que es regulin amb més rigor les jubilacions anticipades. I la realitat demostra que s'ha d'actuar per poder garantir la viabilitat del sistema: l'any 2012 la Seguretat Social va entrar en dèficit per la caiguda del nombre de cotitzants i l'augment de la despesa.