expliquen els amants de la música clàssica, que l'orquestra de Sarre, un dels estats federats d'Alemanya, es va ajuntar amb l'orquestra de l'estat veí, Renània-Palatinat. Els sous es van igualar en la mitjana d'ambdós per superar la crisi. L'exemple palesa que els esforços, plegats, són més assumibles.

Vegin el tema de les policies locals, i preguntin-se si no és lògic que la policia de Figueres aplegui esforços amb Vilafant; o la policia local de Girona no pugui completar serveis a Vilablareix, per citar dos casos. I a banda de la col·laboració amb els Mossos, tinguem policia unificada en les àrees metropolitanes. De moment hem vist el tema del canvi d'uniformes dels Mossos, una despesa que sembla prescindible avui dia. A l'Estat, fa més d'una dècada que Guàrdia Civil i Cos Nacional de Policia no s'unifiquen per la condició semimilitar dels primers.

Finalment, el PP, especialistes a governar via decret llei, amb la qual cosa impossibiliten un debat meditat dels temes, ha aprovat una reducció del sou dels polítics espanyols. Una mesura més lògica que la reducció dràstica de regidors, que afecta la pluralitat política. La Generalitat s'ha afanyat a dir que no s'aplicarà a Catalunya perquè tenim legislació pròpia: un altre front obert pel Tribunal Constitucional. L'estalvi a tot el territori seria de 3.500 milions d'euros anuals. Una xifra que ens ajudaria a tots, i que faria, alhora, que els nostres polítics, amb aquesta mesura o alguna de similar, donessin exemple i miressin la crisi a la cara, vencent la tendència al corporativisme i a pensar que són una classe intocable.