La idea d'encarregar dues auditories, una d'interna i una altra d'externa, ha calmat momentàniament les aigües al PP i als seus mitjans afins. Però hi ha raons per a aquesta tranquil·litat? En realitat, no. Això de l'auditoria interna i externa és un placebo verbal molt utilitzat en l'àmbit de la medicina.

- T'hem mirat per dins i per fora i no tens res que justifiqui aquests símptomes.

Et diu això el metge i sembla que te'n vas a casa més tranquil, encara que no desapareguin les dècimes de febre que t'ataquen tots els dies cap al tard.

- Què tal avui? -pregunta la teva dona.

- Jo crec que millor, fixa't.

Els 22 milions de Bárcenas no han desaparegut del nostre cap, però vivim amb la il·lusió que l'auditoria interna i externa expliquin d'on vénen. No ho faran. Seria tan cruel com revelar-li a un nen de quatre anys que els Reis són els pares. Els Reis d'aquests 22 milions són la corrupció, és a dir, les comissions cobrades als qui portaven a terme obres públiques; els peatges exigits als qui pretenien treballar amb l'administració central o les perifèriques; el robatori de guant blanc, en fi, que els partits (no ?només el PP) han utilitzat per al seu finançament. Cap comissió encarregada pel PP, ?sigui externa o interna, podria aconseguir aquestes conclusions. En cas ?d'aconseguir-les, mai no ho explicarien d'aquesta ?manera, posant negre sobre blanc.

A aquestes altures, tots sabem qui són els Reis. No necessitem comissions que ens ho vinguin a explicar. Necessitem ?jutges que actuïn ja, d'un costat repatriant els 22 milions i, d'un altre, portant a terme una investigació subterrània. La caixa B de les institucions no és a dins ni fora, és al ?soterrani. I allà és on ha d'acudir el jutge, al soterrani. Ha de fer-ho armat amb pic i pala, perquè els llibres i els rebuts es trobaran sens dubte sota una capa de formigó de 15 o 20 centímetres. Què hauria passat si Rajoy hagués promès que emprendria una investigació subterrània? Doncs que al PP i als mitjans afins hi hauria un gran nerviosisme. Com quan li investiguen a un la pròstata.