Ara ja podrem viatjar per Europa amb trens d'alta velocitat i caldrà que el sector turístic ho aprofiti per treure un rendiment d'aquest avantatge, mitjançant un nou pla de promoció de les comarques gironines i no només, majoritàriament, de la Costa Brava. Tot el tema promocional s'ha ben capgirat, perquè no caldrà destacar el sector de platja com a principal atracció turística, com s'ha fet durant molts anys per imperatiu de la demanda. Aquests últims anys ja s'hi han anat incloent més visites cap al rerepaís i la muntanya, però ara serà questió d'invertir els termes: donar prioritat a les comarques interiors amb les seves nombroses localitats i pobles plens d'encant i tipisme, i considerar la costa com l'oferta complementària per als incomptables atractius que hi ha a l'interior.

Per posar un exemple, considerem que l'oferta turística de la ciutat de Girona, d'allotjament i de monuments i museus s'ha de complementar amb la de Figueres... i viceversa. Amb altres paraules, Girona no ha de competir amb cap altra localitat perquè cada una ja té la seva importància i atractiu turístic, per tant poden i hauran d'estar en un mateix paquet promocional. Els qui vulguin platja i discoteques, que seran majoritàriament els joves, ja saben el què han de fer: reservar la seva plaça d'hotel en una població ben assolellada i arran de la Mediterrània, per poder-hi dormir un parell d'hores estirats a la platja, i recuperar-se del cansament nocturn.

L'altre tema important és la promoció a "l'estranger", és a dir més enllà de Puigcerdà, la Jonquera i l'estació de Portbou, encara que el tren AVE ni "sobrevolarà" mai aquesta última localitat que tanta importància ha tingut fins ara, i de sempre ha sigut un dels principals punts d'entrada dels turistes provinents de molts països europeus; el mateix podem dir de la Jonquera, per on passa soterrat, ben protegit pel castell de Bellaguarda. Convindrà intensificar les relacions de les empreses i entitats turístiques gironines amb les de l'altra banda de la frontera i principalment amb Perpinyà, Carcasona, i d'altres ciutats importants pròximes, perquè és possible captar molts turistes en tota aquella zona -i viceversa-, adduint l'atractiva novetat d'un ?trajecte en un tren modern, que els traslladarà ràpidament d'un lloc a l'altre i que per tant serà quasi una continuació de la seva vida habitual, perquè el canvi serà mínim tot i trobar-nos en un país estranger.

Fa poc que vam passar un dia feiner a la capital del Rosselló i vam ser molt ben atesos, amb molta amabilitat i professionalitat. El canvi més notable és en els preus perquè allà sembla que tot és més car. Un avantatge a favor dels gironins, que podrà tenir-se molt en compte en fer-hi promoció.