Xavier Crespo ha passat en un dia d´haver parlat un parell de cops amb Andrei Petrov a recordar que va viatjar a Rússia convidat per aquest. Al ritme que millora la memòria del tovaritx Crespo, quan vostès llegeixin això és probable que hagi reconegut haver-se casat en segones núpcies amb un cosac familiar de Petrov a la catedral de Sant Basili. Segons Crespo, el viatge pagat per Petrov tenia com a objectiu comprovar la seriositat de l´empresa d´aquest. Per fer això hi ha dos mètodes: cremar-se les celles repassant els llibres de comptabilitat i tots els documents de l´empresa o taxar monetàriament els regals rebuts durant el viatge, i com més valor tinguin aquests més seriosa és l´empresa. S´ignora quin mètode va utilitzar Crespo, però va arribar de Rússia convençut de la seriositat de Petrov, tant com perquè l´Ajuntament li perdonés 133.000 euros en impostos, que és el que solen fer els ajuntaments amb les empreses serioses.

Que l´empresa tingui vincles amb la màfia no desligitima en absolut el bon ull de Crespo, que no va anar a comprovar la legalitat i ètica de Petrov sinó la seva seriositat: el mateix Vito Corleone, que tenia a sou uns quants polítics, era persona extremadament seriosa amb qui valia la pena fer negocis, com hauria avalat Crespo si hagués estat convidat a Itàlia. A més, escoltar «Krrrespo, et farrré una oferrrta que no podrrràs rrrebutjar» de llavis de qui té un kalashnikov a casa, aporta plus de seriositat. Posats a triar entre trobar-te un cap de cavall al llit o un sobre a la butxaca, l´elecció és fàcil. I més si no tens cavall.

Artur Mas, un altre viatger moscovita, ha sortit a defensar Crespo, i ho con­tinuarà fent fins i tot el dia que aquest arribi al Parlament tocant la balalaica, no en va els acullen les mateixes sigles. Per sort, la literatura russa és tan extensa que no ens faltaran títols per a l´afer, des de L´idiota a Un lladre honest, des de La moral tardana a Somni d´un home ridícul. El que sigui, excepte Crim i càstig, que això és Catalunya.