Un grup d'investigadors de la Universitat de Newcastle ha demostrat que la mesura del quilogram és superior al que hauria de ser, ja que, a diferència del que es pensava des del 1875, té un sobrepès. Es tracta només d'un centenar de micrograms, sí, però l'error històric és descomunal.

El quilo és l'única mesura definida per un objecte: un patró fabricat a Londres, del qual es van fer 40 rèpliques oficials el 1884 per estandarditzar la massa. L'explicació d'aquest desgavell és fàcil d'entendre: diferents partícules s'han acumulat sobre la superfície d'aquesta referència. El problema és que les rèpliques distribuïdes pel món creixen a ritmes diferents. De moment, els científics estan aplicant ozó i rajos ultraviolats d'ona llarga per dissoldre el pes sobrant. Amb tot, ha trontollat una certesa que semblava inamovible.

Sort que determinades figures ja ens havien preparat per a un cop tan dur. Per exemple, les promeses en boca dels polítics no signifiquen el que signifiquen. I els diners que arriben als banquers no representen la quantitat que representen. Tampoc les previsions dels economistes són el que són. En fi, gràcies a tots ells pels quilos que no pesen un quilo.