D'acord amb alguns experts, resulta impossible en l'actualitat estar ben informat, fins i tot informat a seques. Una conclusió terrible, no menys dura, per exemple, que la que és impossible estar despert. Imaginem això, que un grup d'investigadors de la Universitat de Harvard descobrís, després de rigorosos estudis, que la humanitat dorm irremeiablement des de fa segles. La hipòtesi, tenint en compte les característiques de la realitat, que són les d'un malson, és versemblant. Resulta més difícil explicar com, en un món d'adormits, un grup d'investigadors està despert.

No sabem si estem desperts o adormits, en fi, però la desinformació, per descomptat, és total. I com més telediaris i més programes de debat ens empassem, o més es multipliquen les dades a la Xarxa, més gran és la nostra ignorància sobre la realitat. Hi ha una dita segons la qual els peixos no coneixen l'aigua perquè n'estan envoltats. Nosaltres no estem informats perquè vivim envoltats de notícies. Com més notícies al voltant, més gran és la nostra ceguesa. Això dificulta saber on es troba la veritat i ens impedeix actuar en conseqüència.

A la façana d'un institut d'ensenyament mitjà pròxim al meu domicili, han escrit aquesta nit, en grans caràcters, aquest lema: "No és una crisi, és la lluita de classes". Vet aquí una informació parcial. Si te la trobes en sortir de comprar el diari i no has viscut prou com per saber que una frase, encara que sigui composta, no pot contenir tota la realitat, potser te la creus i trobes una sortida als teus dubtes polítics. Una mica més enllà, hi ha un altre grafit, segons el qual "No és una crisi, és una estafa". Les dues afirmacions, sent certes, resulten parcials. Et compres quatre diaris per intentar completar-les i, curiosament, les descompletes. No és possible estar informat. Potser tampoc sigui possible estar despert. Però el cert és que uns somien en llits de luxe i altres entre cartrons d'embalatge. Potser, doncs, l'assumpte de la lluita de classes i l'assumpte de l'estafa expliquin més del que sembla a simple vista.