Aquesta setmana s'han complert 80 anys des que Hitler va ascendir al poder a Alemanya amb amb eslògans contra la corrupció. Ara, quan tornen a aparèixer casos de persones corruptes entre la classe política, hi ha la temptació de fer un crit en favor de l'eliminació de la política.

Som molts els que posem en dubte l'actual sistema a Espanya i a Catalunya. Però de l'ascens del nazisme en vam aprendre que l'abolició de la política també és política. Ho diem des d'aquesta maduresa. Demanem aprofundir en els drets democràtics: més transparència en la gestió pública, menys discrecionalitat en l'ús dels impostos de tots, intensificar el control sobre els càrrecs electes i sobre els funcionaris públics i fomentar la participació ciutadana en les decisions del dia a dia.

Necessitem que aquells ciutadans en els quals hem confiat i estan exercint tasques públiques, siguin funcionaris o càrrecs electes, estiguin controlats. Que no tinguin la possibilitat de trair la nostra confiança. L'única alternativa a la política és la política. Ha de ser honesta i transparent. I vigilada permanentment.