De l'1 al 9 de febrer, Barcelona serà la capital de la novel·la negra. Com cada any, la trobada anomenada BCNegra 2013 és una cita obligada pels amants d'un gènere cada vegada més apreciat i, alhora, més crític amb la societat del malestar.

Paco Camarasa, ànima de la llibreria Negra y Criminal i comissari d'aquesta setmana, ha comentat en un mitjà d'informació que "la realitat i la novel·la van molt properes. En una setmana en què tots els diaris parlen d'aquests casos, nosaltres tindrem diversos convidats especialistes en corrupció". Es referia a Kostas Vaxevanis, el periodista grec que va publicar una relació de 2.059 titulars de comptes bancaris en el banc HSBC de Suïssa que va estar durant dos anys en mans de les autoritats gregues però mai va ser investigada tot i les sospites que podria tractar-se d'evasors fiscals. Per contra, el denunciant va ser detingut, jutjat, empresonat però, finalment absolt del càrrec d'haver violat les lleis de la privacitat personal.

Ahir dilluns dia 4 va participar en una taula rodona sobre la corrupció, un dels trets distintius de les històries del gènere negre, que mostra el forat més obscur de la societat. Al valent informador l'acompanyava Ernesto Ekaizer, un combatiu periodista i escriptor que en el seu últim llibre, Indecents, relata les causes profundes de la crisi econòmica i denuncia la mala gestió dels polítics. Un altre dels contertulians era Misha Glenny, periodista britànic que durant anys va ser corresponsal de la BBC i del diari The Guardian a l'Europa de l'Est, testimoni de les guerres dels Balcans. És autor del llibre McMafia: El crimen sin fronteras sobre el crim organitzat transnacional i la globalització.

Completava la tanda de convidats Carles Quílez, autor de La solitud de Patrícia i controvertit director d'anàlisis de l'Oficina Antifrau de Catalunya que s'encarrega d'identificar els actes irregulars del sector públic o privat subvencionat amb fons públics. I a la nit d'aquest dilluns 4 de febrer, assegut davant la pantalla de TV3, visionava el programa Àgora dedicat a debatre sobre la corrupció política.

Mentrestant, a Lloret de Mar continuava l'"operació Clotilde" contra una organització mafiosa russa que s'ha implantat al poble. Un cas que es troba sota secret de sumari que tothom hauria de respectar. També caldria recordar que l'article 24 de la Constitució proclama la presumpció d'innocència dels imputats fins que no es demostri la seva culpabilitat.

En altres paraules, no s'ha d'oblidar la màxima llatina in dubio, pro reo, és a dir, en cas de dubte, sempre a favor de l'imputat.