Sanitas et pot amargar el millor dia de la teva vida

Carles Duran. Tordera.

Tot anava bé fins..., el dia 7 de gener i atès l´avançat estat de gestació i cap indicador que s´hagi de posar de part la meva parella, el ginecòleg decideix que l´endemà dia 8 és el dia indicat per practicar una cesària.

El dia 8 a les 10 del matí, rebem una trucada del centre Gidona (centre de consultes mèdiques que porta el seguiment de l´embaràs) que ens diu que Sanitas no autoritza la cesària; davant la nostra perplexitat, comencem a moure´ns. Truquem a atenció a l´usuari de Sanitas, ens diuen que sí que ens cobreix, però abans ha de reunir-se un comitè mèdic. No ens volen dir quan tarda a reunir-se el comitè, i després de molt insistir, ens acaben dient que passats 2 o 3 dies. El ginecòleg que ens ha fet el seguiment ens diu que ell vol fer la cesària el dia que ha programat, per evitar posibles complicacions.

Al mateix temps, el centre Gidona està fent les gestions amb l´oficina de Sanitas de Girona per solucionar el problema. Gidona ens diu que truquem abans de les 14.00 a veure si ens poden aclarir alguna cosa (teníem hora d´ingrés a les 15.00 i vivim a Tordera, a 35 km de la Clínica Girona). A les 14.30 fem l´última trucada a Gidona i ens diuen que no tenen cap noticia de Sanitas.

Esgotat el temps, i sense que ni nosaltres ni el Centre Gidona aconseguíssim una res­posta de Sanitas, ens plantegem què po­dem fer:

- Anar a la Clínica Girona sense saber si Sanitas pagarà, amb el risc d´haver de pagar 5.000 euros, cost aproximat d´una cesària.

- Anar a l´hospital que ens toca per la Seguretat Social, Hospital Sant Jaume de Calella.

Decidim anar a Calella. A les 15.00, quan ja érem a Calella, ens truca el pare de la me­va parella, que ha trucat a Sanitas, i des­prés de molt insistir, ha aconseguit el número d´atorització.

Canvi de plans, ara cap a Girona, ingressem a les 18 hores, una hora més tard del previst, la meva parella entra a quiròfan amb la tensió arterial pels núvols, probablement per això pateix una hemorràgia postpart, més abundant de l´habitual, amb una baixada important d´hematòcrit.

No tinc paraules per qualificar un tracte tan deshumanitzat en un moment tan especial per a una família.

Afortunadament, tots tres estem bé.

El darrer missatge

per a la Quaresma

Jaume Catalán Díaz. Girona.

Uns dies abans d´anunciar la seva intenció de renunciar a ser bisbe de Roma i per això pontífex de l´Església Catòlica, ens ha trans­mès un missatge al començament del temps litúrgic de preparació per a la Pasqua; ens deia: «La celebració de la Quaresma a l´any de la fe ens ofereix una ocasió preciosa per meditar sobre la relació entre fe i caritat: entre creure en Déu, el Déu de Jesucrist, i l´amor que és fruit de l´acció de l´esperit Sant i ens guia per un camí de lliurament a Déu i als altres», una frase molt completa del seu missatge per a la Quaresma.

En concloure l´esmentat missatge, Benet XVI recorda que en aquest temps ens preparem a cele­brar l´esdeveniment de la creu i la resurrecció, mitjançant el qual l´amor de Déu va redimir el món i vail·luminar la història i desitja que es revifi la fe en Jesucrist «per entrar en el seu mateix torrent d´amor pel Pare i per cada germà i germana que trobem en la nostra vida». Ens recomana viure amb més intensitat la caritat. Crec que es tracta d´una recomanació molt necessària en aquests temps de crisi moral i econòmica.

Tirallonga de frases fetes

ÀNGELA FERRER I MATÓ. Girona.

Em poso les mans al cap. Estan sargint tots els draps bruts dels llops disfressats d´ovella. Plou sobre mullat i no n´hi ha un pam de net. Els que remenaven les cireres i tallaven el bacallà ara han quedat amb el cul a l´aire. Embolica que fa fort. Res és el que sembla. Tothom parava la mà i ens han deixat més pobres que una rata. Diuen que qui tot ho vol tot ho perd i això esperem pels que han fet gras sient escanyapobres del poble. Es complirà que qui la fa la paga? Serà cert que Déu té un bastó que pega i no fa remor i tots els que han estirat més el braç que la màniga comprovaran que tal faràs, tal trobaràs? Els soferts ciutadans esperem que sigui cert que a cada porc li arriba el seu Sant Martí. Ho espero amb candeletes.