Bauzà, el president del PP de les Balears, ha decarat -i ho transcric en la llengua forastera en què parla-: "Si fuese leal con el Estado no estaríamos hablando de lo que sucede en Cataluña. España tiene dos grandes problemas: la situación económica, que se solucionará a corto o medio plazo, y los nacionalismos, en los que se enmascaraban secesionismos. Hay muchos independentistas que se han quitado la careta del nacionalismo. Cada milímetro que les das no tiene retroceso, se aleja de la Constitución. A los españoles nos falta asumir el concepto de Patria, si fuéramos más patriotas las cosas cambiarían mucho". Es pot ser més confús? O, simplement, més pallús? Ja només faltava que invoqués els tancs. És clar que ell no és pas l'excepció: a Espanya quasi absolutament tothom opina el mateix, del PP al PSOE, de Fernando Savater a Felipe González.

En primer lloc, el relat espanyol sobre Catalunya parteix de la base que els catalans som majoritàriament "nacionalistes" (suposo que, d'entrada, per parlar en català), però ells, és clar, no ho són pas. Si de cas "patriotes"! Teoritzen que el nacionalisme (català, és clar) és una cosa del nazis -i això ho diuen intel.lectuals tan assenyalats com Fernando Savater, l'amic ?d'Antoni Puigverd-, i ho han ratificat les ments pensants socialistes (també la delegació catalana del PSOE, se sobreentén), de Montilla en amunt, -que ens estalviarem de recordar, per caritat cristiana-. Però ara, a més, el Sr. Bauzà ha descobert que aquest nacionalisme pervers, a més, ha esdevingut "separatista" -com si la doctrina universal sobre les nacions no digués que totes tenen dret a l'autodeterminació i a constituir-se en un estat-.

Per això els socialistes -començant pel PSC- ataquen per aquest cantó; Navarro, el líder del PSC, ja ha manifestat, per activa i per passiva, que els socialistes no reconeixien Catalunya com a subjecte de sobirania, i, per tant, se suposa que no és una nació. I també la "seva Constitució" el primer que va tombar de l'estatut és la declaració d'intencions del preàmbul que es basava en aquesta afirmació. I per això tant el PP com el PSOE -amb això són iguals- parlen que qualsevol consulta o moviment català s'ha de fer d'acord amb la "llei" i la Constitució: així saben que no hi ha res a fer! Si s'hagués d'obeir les lleis injustes encara existiria, per exemple, la discriminació racial o el franquisme... Potser això és el que volen aquesta gentussa.