En un insòlit exercici no gens democràtic, els partits majoritaris espanyols, PP i PSOE "tanto monta, monta tanto", es neguen al dret democràtic dels catalans de votar el seu futur. I tota la maquinària de l'Estat, en una guerra bruta i fins violenta, intenta dinamitar qualsevol expressió democràtica del vot dels catalans sobre el seu futur. Ho fan amb lleis, destitucions, ?intoxicacions, prohibicions, l'amenaça de la por i els pitjors cataclismes -sembla que si votem, quedarem tots peus plans- i altres bajanades que si bé es mira no ho són tant, pel poder -i l'eficàcia, val a dir-ho- que té aquest estat d'una història criminal contra el poble català.

Els escocesos poden votar, els suïssos poden votar sobre el seu futur i altres qüestions. És clar que Suïssa, que té com a a oficials o nacionals quatre llengües, que, a més, són territorials, mentre que la Constitució espanyola ni tan sols reconeix el català, que no té cap rang d'oficialitat legal. I Escòcia està reconeguda com a nació al Regne Unit i a tot el món, mentre que Catalunya encara és un país inexistent als mapes -ni a Internet (xarxes socials) hi podem posar que som catalans, i els nostres topònims hi són castellanitzats.

Anar a votar un parell de vegades a l'any per decidir sobre assumptes nacionals, cantonals i municipals fa part dels hàbits democràtics de Suïssa. Fins i tot un cantó pot votar si vol separar-se o no -cosa que no té lloc, pel respecte de l'estat suís a la diversitat.

Igualment els escocesos podran votar sobre el seu futur, i els quebequesos ja ho han fet en dues ocasions. A Espanya ni tan sols el dret a decidir -i que no suposa cap referèndum d'independència, sinó decidir democràticament continuar lligats al Regne d'Espanya o no- no és permès.

Hem vist com darrerament els suïssos anaven a votar diverses propostes de les quals en voldria destacar dues que demostren de manera fefaent els beneficis de donar el dret a opinar, dret que Espanya nega a Catalunya. Amb un 68% de vots positius es va aprovar l'anomenada "Iniciativa Minder" que limita els sous dels directius de les grans empreses que a partir d'ara seran decidits pels accionistes. Anualment l'assemblea general de les empreses elegirà el president del consell d'administració i els seus membres, i fixarà les remuneracions de tots els directius. També estarà prohibit que els directius rebin indemnitzacions multimilionàries quan abandonin la companyia.

La segona proposta votada el cap de setmana era de nivell cantonal. El Cantó dels Grisons votava sobre la possibilitat de presentar una candidatura a organitzar els Jocs Olímpics d'Hivern de l'any 2022.

Un 53% dels votants va rebutjar la candidatura. I també aquí, com en el cas de la "Iniciativa Minder", el poble ha estat consultat i ha votat.