El turisme ha canviat tant aquests últims anys que molt aviat tot serà ben diferent del que era fa un temps. Parlem dels anys posteriors a la segona guerra mundial, quan els turistes venien per unes setmanes a la costa gironina i passaven tots els dies al mateix poble sense anar mai a Barcelona i només els més decidits s'atrevien a fer una excursió i visita col·lectiva a la ciutat de Girona, acompanyats d'un guia.

Ara fa pocs dies, sense quasi moure'm de casa he pogut entrevistar-me a Quart, amb un matrimoni, que tots dos eren escossesos, que viatjaven amb una autocaravana matriculada a Escòcia -perquè vegin la diferència amb Catalunya- i una altra parella que ell era alemany i ella era de Florida (Estats Units), i havien comprat la seva autocaravana a Alemanya quan van venir a Europa. Els encanta veure món i trobar-se amb gent del país que visiten, com més millor, i així aprenen moltes coses, però no llengües perque van dir-me que "amb l'anglès ja en fem prou per fer-nos entendre a tot arreu". Això sí van comentar-me que els havia cridat l'atenció sentir cantar a les criatures de la guarderia local, que hi ha al costat de l'àrea de descans per autocaravanistes, la popular cançó infantil "Old MacDonald had a farm...". Ells van passar-hi un parell de dies a l'aparcament i àrea de descans per autocaravanistes, i van dir-me que tindran un molt bon record de Quart... i que potser tornarien més endavant, perquè havien gaudit molt la seva estada aquí. Ara, tenien decidit anar a passar uns dies a la badia de Roses per després continuar cap al sud de la costa mediterrània espanyola.

Ens va estranyar aquesta convivència de dos matrimonis amb tres nacionalitats i dues autocaravanes i encara em van soprendre més quan em van dir que s'havien conegut a Sicília, ja feia uns anys. També els vaig dir que sorprenia que fessin turisme en ple hivern i ells em van reconèixer que no era el normal, i que precisament per aquest motiu enlloc hi havia tanta gent com a la primavera o a l'estiu, i que això els permetia més llibertat.

Aquesta zona de descans per a turistes que viatgen en autocaravana ha sigut un encert i té molt bona acceptació, perquè cada cap de setmana hi ha vehicles amb matrícula española, francesa, holandesa o de qualsevol altre país europeu. El comerç del poble se'n beneficia perquè poden haver de posar gasolina, comprar unes ampolles d'aigua mineral o/i unes ampolles de vi, o altres queviures o begudes. Ens n'alegrem, perquè Quart és la població més pròxima a Girona que té aquesta original oferta d'aparcament gratuït, amb estada limitada a dues nits, i també és molt fàcil venir-hi des de l'autopista.