De ben segur que de les universitats espanyoles o catalanes cada curs surten menys filòlegs. El seu futur és l'atur, per la qual cosa a les facultats ja gairebé no surten llicenciats. No passa el mateix amb els polítics perquè cada dia n'hi ha més i es reparteixen entre ajuntaments, consells comarcals, diputacions, parlaments etc, etcÉ I per cert, molts d'ells ni tan sols han trepitjat la universitat.

Però això sí, els agrada posar el nas a per tot arreu. Es dediquen a xerrar i xerrar, sense saber què diuen, tot pensant-se que els electors som una colla d'ignorants. El ridícul que han fet els diputats de les Corts d'Aragó ha estat monumental. Com que s'han d'entretenir en alguna cosa per tal de poder justificar els sous, s'han dedicat a aprovar una nova llei de llengües i modalitats lingüístiques pròpies, per la qual cosa han suprimit amb una lamentable votació el català i l'aragonès de casa seva. La presidenta Rudi i els seus acòlits del PP i del PAR són incapaços de fer absolutament res en favor de l'economia o la cultura aragonesa, però per tal de tenir el personal entretingut s'han inventat el nom de lapao per anomenar la llengua que es parla a la franja i lapapyp per la llengua dels Pirineus.

No hi ha paraules. Lamentable, només se m'acut. I el govern espanyol no ha presentat cap recurs que corregeixi la decisió d'una colla d'ideòlegs que volen fer de lingüistes de vol gallinaci. Qualsevol país reconeix les llengües del seu territori com un senyal de riquesa cultural i fins i tot es dedica a protegir les més minoritàries. Però això no passa a Espanya, malauradament. Mentrestant, el ministre Wert calla i no ha dit ni piu.

Mai no s'hauria de barrejar la política amb les llengües. I malament van els aragonesos si estan governats per uns partits que volen amb lleis suprimir mil anys d'una llengua que es parla en ciutats tan dinàmiques com Fraga o Mequinença, per exemple. A la Franja hi ha més de 60.000 catalanoparlants i aquesta militància activa en favor de la llengua materna no l'anorrea cap llei ni cap política anticatalanista. La presidenta Rudi no fa res més que seguir els passos dels seus companys de Mallorca i València, que tenen l'objectiu de fragmentar la unitat lingüística com si amb això lesionessin els interessos del catalanisme.

Comarques senceres com les del Baix Cinca, Matarranya, la Llitera o la Ribagorça continuaran parlant la llengua catalana per molt que molesti als parlamentaris del PP i del PAR. En els llibres de text es podrà dir lapao o com vulguin però la comunitat educativa sap que això és un insult a la intel·ligència dels mateixos ciutadans que parlen lliurement la llengua que van aprendre a casa i que s'ha anat transmetent amb el pas dels anys entre les diferents generacions.

La presidenta Rudi ha encetat una guerra innecessària i que acabarà perdent. Molts polítics necessiten tapar les seves vergonyes i massa vegades es dediquen als temes culturals, de llengua o d'educació per tal d'esverar innecessàriament els electors. Luisa Fernanda ha deixat ben palesa la seva còlera contra la llengua catalana sense importar-li massa que pel camí ha deixat una víctima col.lateral que és l'aragonès, que és la parla de les zones septentrionals de la regió. Els estudiosos de la fabla ja no entenen res i una vegada més es pot comprovar com els polítics busquen problemes allà on no n'hi ha i que legislen d'esquena a la majoria dels ciutadans. No voler reconèixer la pluralitat lingüística és un gravíssim error. Però ja se sap, la presidenta de l'Aragó ha mamat allò de la unidad de la patria. Quina pena!