Les coses no acostumen a passar per casualitat, i si les comarques gironines ocupen avui un lloc privilegiat en el mapa de la millor gastronomia mundial és perquè hi ha uns professionals molt preparats, amb molta empenta i disposats a fer un gran esforç. I bona part de la responsabilitat en l'existència d'aquest imprescindible capital humà la té l'Escola d'Hostaleria i Turisme de Girona, un centre que va ser creat l'any 1965 i que s'ha convertit en tota una referència pel que fa a la formació en aquests camps. De fet, l'origen del centre ja tenia molt a veure amb allò en què s'ha acabat convertint: va ser impulsat per un grup d'empresaris gironins -amb Xiquet Sabater i Juli Lara al capdavant- que eren conscients de la importància que tindria el sector turístic i també de la importància que tindria disposar de personal ben preparat per treballar en aquest sector turístic. Quan va néixer, l'Escola d'Hostaleria i Turisme de Girona era l'única que hi havia a Catalunya, i amb els anys, tot i que se n'han creat d'altres, ha sabut mantenir el seu prestigi. La prova són les constants referències que en fan alguns dels millors professionals -amb els germans Roca al capdavant-, que qualifiquen de decisiu el seu pas per l'escola per a la seva formació. Entre els elements distintius d'aquest centre -com posen de relleu alguns alumnes i exalumnes en un reportatge que publica avui el Dominical del Diari de Girona- hi ha la seva aposta per la formació integral dels estudiants: no només hi aprenen coneixements aplicables en les feines que faran en el futur, sinó també valors relacionats amb la manera de fer i de comportar-se. I encara més: des dels seus orígens, l'Escola ha sabut mantenir una relació molt estreta amb el sector professional al qual havia de proveir de capital humà i també amb el conjunt de la societat, en forma d'activitats diverses que l'han fet propera i li han permès conèixer de primera mà les necessitats a les quals havia de donar resposta; i ha sabut adaptar-se als canvis en aquestes necessitats. Vet aquí la clau de l'èxit.