A la declaració universal dels Drets Humans, com a element de defensa i protecció de la persona i la seva dignitat, es recull el dret a la igualtat davant la llei i el dret a obtenir protecció davant qualsevol discriminació, i el dret d'accés a la protecció dels tribunals.

El lliure accés de la ciutadania als tribunals és un dret fonamental i imprescindible en una societat democràtica i lliure. I no és posant obstacles per accedir als tribunals com millor es respecta i es fonamenta el dret de qualsevol persona a obtenir resposta judicial als seus problemes o reclamacions.

Sóc del parer que el servei públic de la justícia no es pot convertir en un annex més de la necessitat recaptatòria de l'Estat, d'Hisenda o de les Autonomies.

Però posar obstacles i barreres per usar i disposar d'aquest servei públic, no és la millor manera de contribuir a fer una societat més justa, més lliure i més facilitadora de la igualtat.

Com sempre els més perjudicats són els més dèbils i indefensos de la societat.

Certament, cal un ús responsable, racional i prudent dels tribunals, i en això l'advocacia té molta responsabilitat, perquè és a través d'ella que es canalitzen les demandes i els conflictes. I el que s'ha de limitar i reprimir és el mal ús, l'abús de qui acut als tribunals sense causa ni raó.

Per tant, és al final dels plets on s'han d'aplicar mesures correctores per evitar l'abús i la irresponsabilitat de ciutadans i advocats. La justícia no és gratis, té un gran cost econòmic que paguem entre tots, com paguem els múltiples parlaments, ajuntaments, i altres organismes. I seria pedagògic, necessari i exemplaritzant que aquella persona, i el seu advocat, que hagin abusat del dret a acudir als tribunals, sense la mínima causa justificativa ni raó, haguessin d'assumir tot el cost del procés.

No s'han de posar barreres ni impediments econòmics per accedir a la justícia, però s'han de sancionar conductes pletistes, irresponsables i temeràries.

S'han de sancionar, amb el cost de tot el plet, els que abusen dels tribunals, amb temeritat i mala fe, en perjudici de la societat i dels innocents. El diner, ni ha de ser una barrera per acudir als tribunals, ni un mitjà per abusar dels mateixos. Si volem que la justícia sigui un dret a l'abast de tothom, cal dir que no calen taxes, el que cal és raonabilitat i sentit comú.