M'acabo de llegir el llibre de Vicenç Navarro i Juan Torres: Lo que debes saber para que no te roben la pensión. No us el perdeu. El llibre surt en el moment adequat, en el moment que l´onada neoliberal ha arribat al seu punt àlgid i volen acabar amb les pensions dels iaios!

En aquest país una comissió d´experts per reformar les pensions no és el que sembla, és a dir, una reunió de gent que entén de pensions i que vol mantenir-les i ampliar-les. Un expert a Espanya és un individu poc format i sense escrúpols que menteix. Vuit dels dotze membres de la citada comissió estan a sou dels bancs. I els bancs què volen? Doncs que no hi hagi pensions públiques i que aquests diners vagin als bancs per gestionar pensions privades. El que no ens diuen és que quasi tothom que tenia pensions privades ha vist en els darrers cinc anys com han perdut gran part de les seves aportacions. El que ha fet també el sistema bancari espanyol és robar els estalvis sobretot els iaios. Per aquest fi es van dissenyar una cosa anomenada «obligacions preferents», que ni obligaven les entitats financeres i tampoc eren per a clients preferents. Simplement els han esquilat. Això sí, mentre el Banc d´Espanya mirava cap a una altra banda. Com és que encara hi ha economistes catalans vinculats al Banc d´Espanya que donen lliçons?

Així doncs, podem veure com hi ha molta gent que no té ànima, que té fòbia social i molt especialment contra els iaios. Crec que hauríem de demanar als psiquiatres alguna explicació.

En primer lloc cal dir que tots els estudis que parlin d´un futur de cara al 2050 o al 2060 caldria posar-los en quarantena. En segon lloc sabem que aquesta mateixa gent quan va fer aquests estudis fa trenta anys es van equivocar totalment. També sabem que hi ha hagut superàvit fins al tercer trimestre de 2012 i que hi ha al cinquè any de la crisi un fons de pensions de 62.000 milions d´euros.

Ara dediquem un 10% del PIB a les pensions. Diuen que l´any 2050 haurem de dedicar un 15% del PIB i que això és insostenible. La mitjana de la UE és del 13% i ara mateix Itàlia hi dedica un 15%.

La pensió contributiva mitjana a Espanya és de 785 euros, les no contributives de 364 euros i el 77% de pensionistes no arriben al 1.000 euros. Tampoc sembla que sigui per tirar coets, oi? Aquesta Constitució que alguns diuen defensar, què diu sobre les pensions? Doncs que: «Els poders públics garantiran la suficiència econòmica als ciutadans durant la tercera edat, mitjançant pensions adequades i actualitzades periòdicament». I «els poders públics mantindran un règim públic de Seguretat Social per a tots els ciutadans que garanteixi l´assistència i les prestacions socials suficients en les situacions de necessitat...». Hi ha molt mala gent