Què passa amb la gent gran?

Lluís Torner i Callicó. Girona.

Aquells i aquelles que formem part del col·lectiu de la gent gran estem una mica preocupats, per no dir enfadats. L´any passat es va celebrar l´Any Europeu de l´Envelliment Actiu, i de les Relacions Intergeneracionals; bé! d´entrada està molt bé, tot i que d´una manera solapada, vénen a dir-nos: Mentre podeu, feu voluntariats, que això us donarà vida. El que ja no diuen és que treiem feines que, altrament, requeririen que les administracions en tinguessin cura. Però no cal que ens ho diguin, ja que, a la majoria, ens surt de nosaltres mateixos, altrament no seria un voluntariat com diu el seu nom, sinó unes tasques induïdes.

A canvi, però, estem veient com el Govern, davant del nombre cada vegada més nombrós de gent que arriba a una avançada edat, estan preocupats. Clar! ens han de pagar unes pensions, que tot i no ser res de l´altre món -almenys en una gran majoria- les volen retallar, en base a no apujar-les d´acord amb el cost de vida, com fins ara, sinó fent-ho en funció de l´estat del fons, quan aquest se l´han anat gastant per tapar altres forats. També a alguns se´ls ha acudit la brillant idea -deuen ser joves, és clar!- de dir que es podrien anar reduint a mesura que el pensionistes arribéssim a una edat considerable, al·legant que tindrem menys necessitats, cosa que no és certa, ja que si s´ha de pagar una residència privada -ja que de públiques n´hi ha poques i estan plenes- anem ben llestos.

Per altra costat, resulta que es van tancant els centres o esplais, on la gent gran trobava acolliment per fer les seves partidetes, xerrades, i alguna altra activitat. Fa poc es va tancar el Club Sant Jordi, i el petit local que hi havia al carrer Albareda, i ara una altra Institució vol tancar el seu esplai, del carrer Cristòfor Gròber, dient que ja tenim l´Espai de la plaça Marquina, però no s´adonen que són dues coses diferents, ja que l´Espai és per fer-hi altra mena d´activitats, que bona part de la gent gran no veuen aptes per a ells. Ara bé! La Institució, segons sembla, va oferir l´oportunitat a l´Ajuntament, de fer-se´n càrrec mitjançant el pagament d´un lloguer o comprant-lo. L´Ajuntament diu que el preu és excessiu i que no té diners, i prefereix fer un centre nou, on hi havia l´antiga Central Elèctrica del Molí. No li costarà tant o més diners fer aquest centre nou, que arribar a un acord amb aquella entitat financera i no haver d´anar passant la gent gran d´un costat a l´altre, preguntem? Bé! Ignorem preus i condicions, així com les gestions que s´han fet, però ens costa molt d´entendre que no es pugui arribar a un acord, per no desaprofitar l´oportunitat de mantenir el local actual.

Per acabar, ja només faltava l´eliminació de l´autobús de la línia 11, pel que fa al Barri vell. Si no anem errats, aquest servei es va instaurar pensant, bàsicament, en favor de la gent gran, que normalment tenen reduïda la mobilitat i els era molt útil. Ara el volen eliminar, i els seus usuaris estan molt preocupats. Si l´autobús era massa gran, i tenia problemes de circulació, no seria possible pensar en un de més petit, que tan sols pogués ser utilitzat, per la gent gran, i amb problemes de mobilitat, mitjançant el lliurament d´un carnet personalitzat. Som conscients que el servei deu comportar pèrdues, però sempre hem cregut que el Transport Municipal no era per fer-hi beneficis, sinó un dret dels contribuents, o anem equivocats?

Eines mal emprades

Marius Viella. La Bisbal d´Empordà.

Ja ho va dir el president de la Generalitat de Catalunya al Parlament, «que la paraula de la fiscalia, no és la paraula de Déu», com tampoc la justícia és igual per a tothom, ni l´absolutisme d´Hisenda en la protecció dels poders capitalistes, és exemple d´honorabilitat, quan hi ha «errors esmenats», que afavoreixen la reialesa, i no es demanen responsabilitats a ningú.

La medul·la de «Gürtel» està protegida per la capa infranquejable de la corrupció, administrada per la lludrigada aznarista i concebuda des d´una ideologia d´«Una España Grande y Libre».

Jo no sé com reaccionarà el jutge Elpidio Jose Silva després que s´hagin rebutjat les seves decisions com a jutge del cas Blesa, que tothom esta convençut de la seva anòmala i fraudulenta gestió en la direcció de Caja Madrid, recomanat i protegit pel seu gran amic de tota la vida, l´expresident del Govern Espanyol Sr. Aznar.

Si a tots els lladres de diner públic, durant la democràcia d´aquest país, els obliguessin a retornar tot el que han robat, tant a Catalunya com a resta de l´Estat, algú creu que serien necessàries les retallades? Jo en tinc uns quants a la memòria, que també són a la memòria de tothom, però de ben segur que n´hi ha molts més, que també són a la memòria de molta gent, més entenimentada que jo, i que gràcies a la justícia, i als respectius governs de torn, no els podrem mai titllar de lladres.

Els bancs, com empreses privades, tenen el dret i l´obligació d´obtenir beneficis, però la justícia i els governs, que els paguem tots els ciutadans, també tenen l´obligació de vetllar per la seguretat i els drets dels ciutadans; però resulta que a l´Estat espanyol es pot ésser de tot, menys honrat i pobre, com s´està demostrant, perquè són els únics a qui el govern demana ajut, a l´hora de cercar solucions per apaivagar la crisi, (que Alemanya intenta controlar a la seva mida), mitjançant retallades, en comptes de cercar sistemes i programes per potenciar la producció i els consum, eines indispensables per sortir de la crisi.

Depuracions a CiU

Pere Solà. GIRONA.

Déu n'hi do com està la política catalana! Ja no n'hi ha prou de fer llistes negres i excloure de les subvencions aquells que no se sumen a la causa independentista del partit únic. Ara llegeixo que els dirigents de CiU han après del manual estalinista i depuren a qui no accepta la submisió absoluta als seus dirigents. Resulta que l'acusat d'assetjar una assessora del partit continua en els seus càrrecs (alcalde de Salt i diputat) amb unes retribucions ben generoses, mentre que la víctima i les dues persones que van fer de mitjancers han estat depurades del partit o de les seves ­feines. I tot això sense tenir «estructures d'Estat». No vull ni imaginar-me com actuaran els estalinistes de CiU si algun dia, per voluntat popular i per a desgràcia dels catalans, gaudeixen de l'enorme poder que atorguen les estructures d'Estat.