A veure, a veure, vegem, el cap de trànsit de Girona condueix un automòbil a 160 quilòmetres per una autopista de la regió. L'enxampen, li donen l'alto, el detenen en el mateix instant de saltar-se les lleis del compliment de les quals ell és el màxim responsable. L'home tornava precisament d'una reunió de trànsit i seguretat. Significa que, per molt atordit que l'hagués deixat la trobada, havia d'enrecordar-se que havien parlat precisament d'assumptes com la importància del cinturó i del respecte a les normes. Per molt malament que estigués del cap, devia tenir consciència de qui era i què representava en el món de la circulació per carretera. Volem dir que no havia patit cap accident vascular que hagués minvat les seves capacitats cognitives. Tampoc havia ingerit, que nosaltres sapiguem, substàncies d'aquelles que ofusquen l'entesa o disminueixen la voluntat. Atesa la importància del seu càrrec, i el rigor amb el qual les autoritats elegeixen als càrrecs públics (permetin-me la ironia), devia ser un paio llest.

En fi, aquí el tenim. Surt d'una reunió de treball, entra en una autopista plena de radars, posa la sisena i en un moment va a 160 per hora. Arriben els Mossos d'Esquadra, li fan senyals que s'aturi al voral, s'atura, li demanen la documentació i el detingut al·lega que va en un cotxe oficial i en viatge de servei. Per al cas, també podria haver dit que era nebot del president del Govern, si ho fos, o que tenia amistats a la Zarzuela, si en tingués. Significa que produeix molta vergonya escoltar-lo. Si t'han enxampat, tio, tingues almenys la dignitat de no ofendre els guàrdies amb aquest "vostès no saben amb qui estan parlant".

La història no s'acaba aquí, perquè passades quatre hores de l'incident algú devia fer-lo reflexionar i dimitir, que era el que tocava. D'acord, dimiteixo, arreglant en part el disbarat. Però el millor ve després de la dimissió, quan el seu cap, el conseller d'interior, declara que "el seu gest l'honora". Però, home, home, com que el seu gest l'honora. De quin gest parla? Ara hauria de dimitir el conseller per dir tonteries, que és gairebé pitjor que anar a 160.